Ziņas

"Piejūras" parka infrastruktūras sakārtošanai papildus nepieciešami gandrīz 400 000 eiro

Otrdiena, 10 jūlijā, 2018

Dabas parka "Piejūra" infrastruktūras atjaunošanas projektu īstenošanai no Rīgas domes budžeta nepieciešami 385 294 eiro, aģentūra LETA noskaidroja domē.

Kā Rīgas domes Finanšu un administratīvo lietu komitejā atgādināja domes Pilsētas attīstības departamenta pārstāve Oksana Dumpe, pašvaldība patlaban īsteno divus dabas parka teritorijas atjaunošanas objektus.

Viens no tiem ir ERAF finansētais projekts, kurš paredz izbūvēt un atjaunot antropogēno slodzi jeb cilvēka ietekmi mazinošu publisko infrastruktūru dabas parkā, lai nodrošinātu antropogēnās slodzes mazināšanu uz Eiropas Savienības (ES) aizsargājamiem biotopiem. Dabas parks "Piejūra" atrodas "Natura 2000" teritorijā.

Projekta realizēšanas laikā plānots izveidot robežzīmes, informatīvos stendus, apmeklētāju skaitītājus un barjeras. Tāpat paredzēts izvietot soliņus, atkritumu urnas, izveidot automašīnu stāvvietas, takas ar grants un koka segumu, kā arī izbūvēt aktīvās atpūtas laukumu un veselības taku.

Minētos pasākumus plānots veikt par 588 235 eiro, no kuriem 500 000 eiro būtu ERAF finansējums, bet 88 235 eiro - Rīgas pilsētas pašvaldības un valsts budžeta līdzfinansējums.

Savukārt otrs ir "Life CoHaBit" projekts, kura mērķis ir saglabāt ES nozīmes piekrastes biotopus un sugas, pielietojot videi draudzīgas un Latvijas kontekstā inovatīvas metodes. Projekts paredz ierobežot invazīvo svešzemju sugu izplatību dabas parka "Piejūra" piekrastes teritorijās un mazināt to ietekmi uz piekrastes biotopiem.

Lai atjaunotu pelēkajām kāpām raksturīgo biotopu, tiks mazināts meža un kāpu aizaugums parka teritorijā. Tiks izvietoti pīti nostiprinājumi un zaru klājumi, kā arī izbūvētas automašīnas stāvvietas, tualetes, velosipēdu novietne, izvietotas robežzīmes, koka barjeras un informācijas stendi.

Projektam sākotnēji piešķirtais finansējums bija 290 810 eiro, no kuriem "Life" programmas nauda ir 103 643 eiro apmērā, bet valsts un pašvaldības līdzfinansējums ir 187 167 eiro.

Taču, kā skaidro departaments, atbilstoši veiktajiem būvdarbu iepirkumiem, abu projektu izmaksas ir augušas un kopumā veido 1 005 825 eiro.

ERAF projekta būvdarbu īstenošanai papildus nepieciešami 335 630 eiro, bet "Life CoHaBit" projektam - 49 666 eiro.

Līdz ar to, ERAF projekta kopējās izmaksas veidos 923 865 eiro, bet "Life CoHaBit" - 340 476 eiro.

Finansējuma piešķiršanu šodien atbalstīja Rīgas domes Finanšu un administratīvo lietu komiteja, taču galējo lēmumu vēl pieņems Rīgas dome.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē