LIEPĀJA: Pētera I namiņa pārbūve izmaksās vairāk nekā 2 miljonus eiro Ziņas

LIEPĀJA: Pētera I namiņa pārbūve izmaksās vairāk nekā 2 miljonus eiro

Otrdiena, 26 jūnijā, 2018

Vēsturiskās Hoijeres kundzes viesnīcas, kas pazīstams arī kā Pētera I namiņš, pārbūve par 17.gadsimta interjera muzeju Liepājā izmaksās vairāk nekā 2,2 miljonus eiro, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja informācija.

Liepājas pašvaldības izsludinātajā iepirkumā par ēkas restaurāciju un pārbūvi Kungu kvartālā uzvarējusi SIA "RERE Meistari". No diviem pretendentiem par uzvarētāju atzīts "RERE Meistari" piedāvājums par 2 205 177 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Atbilstoši pilnsabiedrības "Pils Projekts" izstrādātajam būvprojektam divu gadu laikā plānots restaurēt 17.gadsimtā celtā viesu nama un kroga ēku Kungu ielas radošajā kvartālā, ierīkojot tajā muzeju un ēdināšanas iestādi.

Ēkas interjers tiks veidots maksimāli autentisks laikam, kad tajā atradās viesnīca, kurā 1697.gadā uz dažām dienām apmeties arī Krievijas cars Pēteris I.

Ēku kompleksu Kungu ielā 24 apsaimnieko pašvaldības kapitālsabiedrība "Liepājas Latviešu biedrības nams", kas pirms vairākiem gadiem to iegādājās izsolē. Ēku komplekss ir unikāls 17.gadsimta koka arhitektūras mantojums. Uz zemes gabala atrodas piecas ēkas, no kurām divas - Pētera I namiņš un ēka, kurā ierīkots folkloras centrs "Namīns", - ir arhitektūras pieminekļi. Pirms vairākiem gadiem rekonstruēta viena no kompleksa ēkām, kur ierīkota Jauniešu māja.

Aptuveni 660 kvadrātmetrus plašajā Pētera I namiņa ēkā ierīkot 17.gadsimta interjera muzeju un sabiedriskās ēdināšanas iestādi. "Liepājā pašlaik nav neviena interjera muzeja, kādi, piemēram, ir Rūdolfa Blaumaņa muzejs Alberta ielā Rīgā vai Minhauzena muzejs. Tādēļ dzima ideja Pētera I namiņā ierīkot 17.gadsimta interjera telpu, cik vien iespējams autentiski restaurējot interjeru atbilstoši laikam, kad tur atradās Hoijeres madāmas viesu nams," iepriekš informēja Liepājas Latviešu biedrības nama vadītāja Vita Hartmane. Tāpat iecerēts, ka Pētera I namiņa apmeklētājiem būs iespēja 17.gadsimta gaisotnē baudīt ēdienus un dzērienus.

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē