FOTO: Svinīgi atklāta Mežaparka Lielā estrāde Ziņas

FOTO: Svinīgi atklāta Mežaparka Lielā estrāde

Otrdiena, 19 jūnijā, 2018

Precīzi 13 mēneši - līdz pat pēdējai stundai. Tieši tik ilgs laiks bija nepieciešams arhitektiem un celtniekiem, lai rekonstruētu Mežaparka Lielās estrādes skatītāju zonu. Tagad šī “Latvijas svētvieta”, kā tā nosaukta atklāšanas ceremonijā, var uzņemt vēl vairāk dziedātāju, dejotāju un skatītāju pēc divām nedēļām gaidāmajos XXVI Vispārējos latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkos. Bet, pirms svētki vēl ir sākušies, ikvienam interesentam ir iespēja bez maksas doties uz estrādi un personīgi novērtēt pašā Mežaparka sirdī veikto darbu apjomu un skaistumu.

Darbs pie Mežaparka Lielās estrādes atjaunošanas tika sākts pēc tam, kad 2016. gada 11. martā Rīgas dome un Kultūras ministrijas Latvijas Nacionālais kultūras centrs parakstīja līgumu ar Jura Pogas un Austra Mailīša arhitektu birojiem par būvprojekta izstrādi.

Pagājušā gadā 20.aprīlī uz Mežaparka Lielās estrādes skatuves tika parakstīts līgums par estrādes pirmā atjaunošanas posma darbiem, kas paredzēja jauna skatītāju laukuma izbūvi, kurus pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma veica pilnsabiedrība "LNK, RERE".

Pirmais posms ekspluatācijā tika nodots 7. jūnijā, kas bija par 11 dienām ātrāk, nekā sākotnēji paredzēja noteiktie termiņi.
Pēc pārbūves Mežaparka estrādes iežogotā teritorija ir par aptuveni 50 000 kvadrātmetru lielāka nekā līdz šim, teritorijai sasniedzot 146 439 kvadrātmetrus. Koristu tribīnes 2018. gada dziesmu svētkiem ar pagaidu koka tribīnēm tika paplašinātas par 2292 koristu vietām, tā kopā nodrošinot vietas 9802 koristiem. Savukārt skatītāju lauka jaunā platība ir 22 197 kvadrātmetri, kuros būs nodrošinātas sēdvietas 30 557 skatītājiem līdzšinējo 23 000 sēdvietu vietā.

Jau ziņots, ka kopējās Mežaparka estrādes pārbūves pirmās kārtas izmaksas ir aptuveni 26,74 miljoni eiro ar pievienotās vērtības nodokli.

Pēc estrādes skatītāju daļas atklāšanas tiks sākti gatavošanās darbi Dziesmu svētkiem, pēc kuriem estrādē drīkstēs rīkot pāris koncertus. Viens no tiem 17. augustā būs grupas "Prāta vētra" koncerts.

Savukārt jau no 20. augusta sāksies pašas estrādes demontāža un gatavošanās jaunās estrādes būvniecībai.

Otrās daļas būvniecības izmaksas plānotas aptuveni 49 miljonu eiro apmērā. Lai nodrošinātu Skolēnu dziesmu un deju svētku norisi 2020. gadā, arhitektiem tika uzticēts otro kārtu sadalīt posmos - B1 un B2. Otrās kārtas pirmajā posmā tiktu realizēta pašas estrādes izbūve, bet otrajā paliktu saimniecisko ēku un biroja ēku izbūve, kā arī teritorijas labiekārtošana.
Mežaparka Lielās estrādes atjaunošanas otrais posms tikšot pabeigts 2020. gada 18. jūnija plkst.12.00.

Svinīgajā pasākumā piedalījās amatpersonas, būvnieku vadība, arhitekti, pašvaldību vadītāji, kā arī koristi un virsdiriģenti. Daļai viesu balvās tika pasniegts estrādes 3D modelis. Pasākuma apmeklētājiem uzstājās vairāki kori, tostarp Latvijas Universitātes koris GAUDEAMUS un sieviešu koris Balta. Savukārt celtnieki simboliski uzspieda kvalitātes zīmogu uz īpaša audekla, kas veltīts darbu noslēgumam.

Gala Koncerta virsdiriģente Māra Marnauza pie klātesošajiem vērsās ar tautasdziesmām, atzīmējot: “No visas Latvijas, no visiem novadiem šeit sabrauks dziedātāji ar savām balsīm, kas, diendienā strādājot, vairākus gadus ir mācījušies dziesmas un domājuši par šo dienu, kad noritēs Dziesmu svētki un visi saskanēs kopā. Šī vieta ir kā svētvieta mūsu latviešu kultūrai un mūsu tradīcijām, mūsu identitātei. Tā vieno daudzus tūkstošus koristu, dejotāju un klausītāju mūzikā, dziesmā, vārdā, nereti gaviļu un aplausu vētrās, bet dažkārt arī garīgā, emocionālā, sakausētā klusumā. No visas sirds gribas teikt paldies būvniekiem par šo milzīgo darbu, par viņu attieksmi pret mūsu Dziesmu svētku svētvietu, ka viņi to ir sakopuši skaistu, gaišu un laikā. Es novēlu, lai šie Dziesmu svētku izdodas skaisti, emocionāli un neatkārtojami.”

Jau šonedēļ, 20. un 21. jūnijā, rīdziniekiem un galvaspilsētas viesiem būs lieliska iespēja vēl pirms XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem apmeklēt atjaunoto Mežaparka Lielo estrādi!

Trešdien, 20. jūnijā, no plkst. 18.00 līdz pat saulrietam par godu pirmā vēsturiskā objekta atjaunošanas posma pabeigšanai notiks svinīgais pasākums “#EsiPirmais Mežaparka Lielajā estrādē”, kurā visa vakara gaitā norisināsies dažādas aktivitātes un muzikāli priekšnesumi. Plašāka informācija - šeit.

Savukārt ceturtdien, 21. jūnijā, no plkst. 12.00 līdz 18.00 ikvienam būs iespēja klātienē izstaigāt un iepazīties ar Mežaparka Lielajā estrādē paveiktajiem būvdarbiem un iespaidīgajām pārmaiņām.

Avots: riga
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 22 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē