LIEPĀJA: Energoefektīvākā ēka Latvijā 2018 iesniegto projektu otrās kārtas vērtēšana Ziņas

LIEPĀJA: Energoefektīvākā ēka Latvijā 2018 iesniegto projektu otrās kārtas vērtēšana

Trešdiena, 6 jūnijā, 2018

Nu jau astoto gadu Ekonomikas ministrija sadarbībā ar žurnālu "Būvinženieris" un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju organizē konkursu "Energoefektīvākā ēka Latvijā". Šonedēļ konkursa žūrija viesojās Liepājā, lai izvērtētu trīs pretendentus – namus Bāriņu ielā 8/10, Klaipēdas ielā 70 un 126.

Šogad konkursam kopumā pieteikti 14 nami visā Latvijā, daudzdzīvokļu nami no tiem ir desmit. Tas gan ir mazāk nekā pērn un citus iepriekšējos gadus. "Būvniecības sezonā bija pārrāvums, pauze programmā, tāpēc renovēto ēku ir mazāk," skaidro Ekonomikas ministrijas pārstāve Inese Bērziņa. "Bet uz nākamo gadu noteikti būs vairāk."

No Liepājas konkursam pieteikti trīs renovētie daudzdzīvokļu nami, tikpat no Valmieras, kas ik gadu energoefektivitātes ziņā min Liepājai uz papēžiem. Vēl divas ēkas, kas pretendē uz energoefektīvākās titulu, atrodas Daugavpilī, pa vienai Jelgavā un Cēsīs.

Pēc Liepājā redzētā I. Bērziņa secina: "Smukas ēkas, ietaupījums ļoti labs." Ēkai Klaipēdas ielā 70, piemēram, auditora aprēķinātais siltumenerģijas ietaupījums bijis paredzēts 45 procentu liels, savukārt pēc sezonas secināts, ka reālais rādītājs sasniedzis 72 procentus. "Auditori bijuši ļoti pieticīgi," komentēja žūrijas vadītāja Mārīte Šperberga.

"Kad Liepājā bijām pirmo reizi, tad te bija viena [renovēta] ēka visā kvartālā. Pagājuši vairāki gadi, un, paskat, kā viens no otra ietekmējušies. Šī ir tāda kā labā slimība, kas iet plašumā," sacīja M. Šperberga. "Uzreiz var redzēt, ka cilvēki grib apkārtni sakārtot, atkritumus šķirot. Daļa pat ietekmējas tā, ka arī dzīvoklī grib remontu."

Žūrija īpašu uzmanību pievērsusi blakus Klaipēdas ielas 126. namam esošajai 124. mājai, kuru I. Bēziņa nosauc par "pēdējo mohikāni" deviņstāvu ēku vidū. "Mēs to speciāli bildējām, jo tagad visā ēku kompleksā tā izceļas, taču tūliņ arī tai apkārt būšot sastatnes un sākšoties renovācija. Nākamgad, kad atkal to ieraudzīsim, nams jau būs skaists," ar prieku saka M. Šperberga.

Taču, kā norāda žūrijas vadītāja, lai arī svarīgs, vizuālais izskats nav galvenais arguments, kāpēc cilvēki izvēlas mājas renovēt. "Ja pareizi ēku ekspluatē, notiek gaisa apmaiņa, vide kļūst veselīgāka, turklāt arī izmaksas ir mazākas. Bieži vien ir tā, ka protestētāji pēc renovācijas saka pārējiem: "Paldies, ka mani piespiedāt!" Šādi gadījumi ir teju katrā ēkā," novērojusi M. Šperberga.

Plānots, ka žūrija vērtēšanu beigs jūnija vidū, savukārt energoefektīvākās ēkas titula ieguvēji tiks paziņoti 20. jūnijā.

Avots: liepajniekiem
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 13 dienu portālā
Bija online 07 aprīlī 18:12
Meklētājs būvniecības nozarē