VIDEO: Kā izskatās Mežaparka Lielā estrāde 68 dienas pirms atklāšanas? Ziņas

VIDEO: Kā izskatās Mežaparka Lielā estrāde 68 dienas pirms atklāšanas?

Piektdiena, 13 aprīlī, 2018

Pēc diviem mēnešiem, 18.jūnijā,  в 11:00 ekspluatācijā nodos Mežaparka Lielās estrādes jauno skatītāja lauku. Bet jau jūlijā cauri priedēm XXVI Vispārējos latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkos skanēs pasākuma dalībnieku balsis un čabēs deju kurpes un svārki. Pasākums, kas veltīts Latvijas simtgadei, Rīgā noritēs no 30. jūnija līdz 8. jūlijam.

“Ja rudenī mēs apsteidzām darba grafiku par diviem mēnešiem, tad tagad termiņos iekļaujamies precīzi. Jo daļu no veicamajiem darbiem ir nācies aizturēt sliktu laika apstākļu dēļ. Kopumā visu sarežģīja tas, ka apjomīgi darbi ir jāveic ļoti īsā termiņā (10 mēneši) un ļoti lielā atklātā teritorijā,” skaidroja projekta arhitekts Juris Poga.

No lielajiem darbiem Estrādē ir atlikuši tikai teritorijas labiekārtošanas darbi. Uz jau noblietētiem celiņiem jāuzlej asfalts, jāuzstāda apmales, jāieklāj bruģis, jāpabeidz apzaļumošanas darbi. Tur, kur redzama melnzeme, tiks izklāts zālāja ruļļi. Uz zālāja tiks uzstādīti saliekamie skatītāju soliņi – 9 kravas automašīnas ar sēdekļiem jau ir ceļā uz Rīgu.

Pilnsabiedrības „LNK, RERE” projektu direktors Valdis Koks saka: „Ir palikuši nedaudz vairāk kā divi mēneši līdz mēs, būvnieki, būsim pabeiguši savu darbu šajā nozīmīgajā objektā. Ziemas periodā ir paveikts apjomīgs darbs, pateicoties inženieru komandai un vairāk nekā 100 strādniekiem ik dienu, lai jau pavisam drīz estrādē pulcētos tūkstošiem dziedātāju un vēl vairāk klausītāju no Latvijas un citām pasaules valstīm.”

Skatītāju sēdvietas kopumā būs 30 515. Bet, ja noņem soliņus, tad skatītāju zona var uzņemt 70 000 cilvēku. Vecā estrāde ir daļēji demontēta, daļēji atjaunota. No koka izgatavotas pagaidu tribīnes (īslaicīgai izmantošanai). Tribīnes tiks uzstādītas īpaši Dziesmu svētkiem un pēc tam tās tiks demontētas. Laukums pie skatuves tiks izklāts ar bruģi.

Agrāk šis bija augstākais Lielās estrādes slīpuma punkts (fotogrāfijā), tagad tas ir divstāvu ēkas jumts, kas zem sevis slēpj veselu pazemes pilsētu, kas uzcelta ziemas laikā. “Lai veiktu darbus kvalitatīvi, mēs apsildījām ne tikai telpas (kas, starp citu, ir daļēji atklātas), bet arī zemi. Izmantojām īpašu segumu tehnoloģiju, ar kuru tika uzsildīta grunts. Šis objekts vispār atšķiras no citiem ar to, ka visas telpas ir ārā, nevis iekšā. Pat tualetes netiks apsildītas,” atzīmēja cits projekta arhitekts Austris Mailītis.

Viņš pastāstīja, ka iekštelpās veicamie darbi jau tuvojas noslēgumam: vietām atlicis ievilkt elektrību un uzstādīt apgaismojumu. Pirmie divi pazemes stāvi ir paredzēti tirdzniecībai un ēdināšanai. Nākamnedēļ tiks izsludināts konkurss tiem, kuri Dziesmu un deju svētku laikā vēlas tirgoties Lielajā estrādē. Būs aptuveni 150 ēdināšanas punktu.

Zemākā pazemes stāva slēgtās telpas aizņems tualešu bloks. Kā apliecina arhitekti, pēc sava izmēra šīs labierīcības varētu pretendēt uz Ginesa rekordu.

Kā padalījās Austris Mailītis, projektēšanas laikā nācies mainīt risinājumu estrādes ieejai. 2007. gadā tika plānots, ka ieeja tribīnēs būs caur iekštelpām, kā stadionā. Bet tagad, veicot pārplānošanu, ir nolemts mainīt risinājumu un izveidot ieeju tribīnēs līdzīgu tai, kāda tā bijusi iepriekš – pa nogāzes ārpusi.
Bez kāpnēm uz nogāzes uzstādīts dekoratīvs režģis. Tas tiks aprīkots tā, lai uz tās nevarētu neatļauti uzkāpt.

vNonākt estrādē būs ērti arī personām ar kustību traucējumiem – viņiem tiks uzstādīti vairāki lifti, kā arī nozīmētas īpašas vietas skatītāju teritorijā.

Šovasar, kā pastāstīja “Rīgas meži” vadītājs Aivars Tauriņš, estrādē noritēs divi pasākumi. No 30. jūnija līdz 8. jūlijam noritēs XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki, kuru laikā tiks uzstādītas skatītāju sēdvietas. Savukārt 17. augustā skatītāju zona būs bez soliņiem – grupas “Prāta Vētra” koncertā. Pēc tam estrāde līdz 2021. gada 4. maijam atkal tiks slēgta skatuves un citu telpu restaurācijai.

Pirmajam pasākumam visas biļetes jau ir izpārdotas, bet varat pagūt tās iegādāties otrajam.
Ceturtdien, 12. aprīlī, XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu svētku un XVI Deju svētku Rīgas domes rīcības komiteja kopā ar Izglītības, kultūras un sporta komitejas pārstāvjiem un svētku rīkotajiem iepazinās ar Mežaparka Lielās estrādes pārbūves darbiem.
Pagājušajā gadā 20. aprīlī uz Mežaparka Lielās estrādes skatuves tika parakstīts līgums par estrādes pārbūvi. Pirmās kārtas būvniecības darbus, kas paredz jauna skatītāju laukuma izbūvi pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma veic PS „LNK, RERE”.
Rīgas domes rīcības komiteja tika izveidota, lai nodrošinātu Rīgas kā stratēģiskā sadarbības partnera kvalitatīvu darbību XXVI Vispārējo latviešu dziesmu svētku un XVI Deju svētku sagatavošanas procesā.

Avots: riga
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas