Arī Latvijā šodien atzīmēs globālo Mērnieku dienu Ziņas

Arī Latvijā šodien atzīmēs globālo Mērnieku dienu

Trešdiena, 21 martā, 2018

Šā gada sākumā Eiropas Mērnieku padome (CLGE) kopā ar ASV profesionālo Mērnieku biedrību (NSPS) un Starptautisko mērnieku federāciju (FIG) paziņoja, ka Globālā Mērnieku diena turpmāk visā pasaulē katru gadu tiks atzīmēta 21.martā.

Latvijas Mērnieku biedrība kā CLGE un FIG biedrs atbalsta Mērnieku dienas ideju un aicina šo datumu atzīmēt arī Latvijā. Mērnieku diena Latvijā pirmo reizi tika cildināta 2012.gadā, kad biedrība un Valsts zemes dienests organizēja lekcijas, godinot kartogrāfa un mūsdienu ģeotelpiskās informācijas sistēmas pamatlicēja Merkatora vai Gerarda Krēmera 500 gadu jubileju.

Centrālais Globālās Mērnieku dienas pasākums šogad notiks Vašingtonā (ASV), Pasaules bankas galvenajā mītnē, "Zemes un nabadzības konferences" ietvaros. Tā laikā notiks diskusijas, kurās mērniecības profesionāļi diskutēs par aktuālajām nozares problēmām pasaulē, kam sekos svinīgā pieņemšana.

Vēsturiski marta otrajā pusē ASV profesionālo mērnieku biedrība ir organizējusi Mērnieku nedēļu, kuras laikā rīko dažādus pasākumus sabiedrībai un profesionāļiem. Savukārt Eiropas Mērnieku padome no 2012.gada marta sākumā organizēja Mērnieku un Ģeotelpiskās informācijas dienu, ko atzīmēja, godinot kādu no pasaulē slaveniem zinātniekiem - Merkatoru, Galileo Galileju, Strūvi, Eiklīdu un citus.

Latvijas Mērnieku biedrībā informēja, ka mūsdienās mērnieku darbi vairs sen nav tikai zemes uzmērīšana, bet aptver daudz plašāku darbību spektru. Ikdienā apjomīgākie darbi ir saistīti ar būvniecību - mērnieks sagatavo topogrāfisko plānu, uz kura pamata tiek projektēta jaunā būve vai trase, savukārt, nododot būvi ekspluatācijā, mērnieks izgatavo izpildmērījumu plānu un palīdz būvvaldei novērtēt būves atbilstību projektam. Mūsdienu mērniekam ir jāorientējas jaunākajās datu ieguves tehnoloģijās, lai klientiem ieteiktu labākos risinājumus - kā par labāko cenu iegūt nepieciešamās precizitātes uzmērījumus. Vispusīgam mērniecības speciālistam šodien ir jāprot strādāt ne vien ar teodolītiem un satelītu globālās pozicionēšanas uztvērējiem, bet arī jāpārzina iespējas, ko sniedz dažādi bezpilota lidaparāti (droni), ortofoto kartes un no satelītiem iegūtie attēli.

Daudzās rietumvalstīs mērnieku pienākumos ietilpst arī nekustamā īpašuma vērtēšana, būvju uzmērīšana (inventarizācija), zemes pārvaldīšana, būvniecības uzraudzība un hidrogrāfija.

Latvijā vienlaicīgi ar Globālo Mērnieku dienu 80.gadu jubileju svinēs profesors Jānis Balodis, kurš joprojām darbojas nozarē un ir vadošais pētnieks Latvijas Universitātes Ģeodēzijas un ģeoinformātikas institūtā. Balodis ir aktīvs nozares profesionālis, kurš darbojies ne tikai teorētiskā zinātnes sfērā, bet arī akadēmiskā un plašā profesionālo darbu laukā. Balodis ir daudz ieguldījis mērniecības nozares attīstībā, vadot dažādas iestādes kā Latvijas Mērnieku biedrību (1999-2003), Rīgas tehniskās universitātes Ģeodēzijas un kartogrāfijas profesoru grupu (1998-2003), Latvijas Universitātes Ģeodēzijas un Ģeoinformātikas institūtu (1994-2013).

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 15 dienu portālā
Bija online 07 aprīlī 18:12
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas