Asociācija: Nākotnē pieprasījums pēc kokmateriālu izmantošanas būvniecībā Latvijā turpinās pieaugt Ziņas

Asociācija: Nākotnē pieprasījums pēc kokmateriālu izmantošanas būvniecībā Latvijā turpinās pieaugt

Pirmdiena, 19 martā, 2018

Latvijā arvien vairāk būvniecībā izmanto kokmateriālus, un nākotnē pieprasījums pēc šo materiālu izmantošanas būvniecībā turpinās pieaugt,  prognozēja Latvijas kokapstrādātāju asociācijas "Latvijas koks" izpilddirektors Artūrs Bukonts. Latvijā arvien vairāk būvniecībā izmanto kokmateriālus, un nākotnē pieprasījums pēc šo materiālu izmantošanas būvniecībā turpinās pieaugt, prognozēja Latvijas kokapstrādātāju asociācijas "Latvijas koks" izpilddirektors Artūrs Bukonts.
"Beidzot mēs varam būvēt no koka līdz pat sešiem stāviem augstas ēkas, par koka izmantošanu būvniecībā ļoti aktīvi runā un pie tā popularizēšanas strādā," teica Bukonts, prognozējot, ka nākotnē pieprasījums pēc kokmateriālu izmantošanas būvniecībā Latvijā tikai pieaugs.
Viņš skaidroja, ka vēl pirms vairākiem gadiem kokmateriālus būvniecībā Latvijā izmantoja salīdzinoši mazāk, jo trūka prasmes izmantot šo materiālu. "Trūka zināšanu projektētāju līmenī, kuri nemāk veikt aprēķinus, baidās no šī materiāla. Dzelzsbetonu un metāla konstrukcijas mēs pazīstam un par tām mākam veikt aprēķinus, līdz ar to tās ir populārākās būvniecības sektorā," sacīja Bukonts.
Vienlaikus viņš norādīja, ka patlaban kokmateriāli būvniecībā kļūst arvien populārāki, ko veicina arī informācijas pieejamība par šī materiāla izmantošanu būvniecībā. "Pamazām situācija mainās, tiek atvērtas jaunas studiju programmas tepat Latvijas Lauksaimniecības universitātē, kas saistītas tieši ar koka būvkonstrukcijām. Tāpat Latvijā ir parādījušies jauni uzņēmumi, kas ražo koka paneļus un liekti līmētās lielformāta detaļas, kas paredzētas līdzīgām konstrukcijām kā Tērvetes koka pils. Lai gan tā nav 100% Latvijas ražotāju izgatavota, bet šī celtne ir paraugs uz kā bāzes balstīt ražošanu. Nākotnē redzēsim jaunus projektus," viņš teica.
Pēc Bukonta teiktā, arī pasaulē arvien vairāk kokmateriālus izmanto būvniecībā, ko veicina bažas par oglekļa dioksīda (C02) emisiju apmēra palielināšanos, izmantojot citus materiālus būvniecībā, kuros tas saglabājas ilgu laiku. Turpretī koks ir atjaunojams resurss, un galvenokārt saistībā ar klimata izmaiņām tā izmantošanai būvniecībā ir tendence pieaugt globālā līmenī. Tāpat koka izmantošana būvniecībā nodrošina mazāku citu resursu patēriņu, jo koks ir vieglāks, šādas konstrukcijas var ātrāk samontēt un uzstādīt. Šī materiāla izmantošana būvniecībā ir arī modes tendence.
Asociācijas "Latvijas koks" uzņēmumu galvenā produkcija ir bērza saplāksnis, liekti līmētās detaļas, koksnes skaidu plātnes, mēbeļu plātnes, sērkociņi, zāģmateriāli, dažādi izstrādājumi no koksnes un visu veidu mēbeles, kā arī ostas pakalpojumi.

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē

Preču atlase pēc tēmas