Rīgas namu pārvaldnieks šogad ēku remontdarbos plāno ieguldīt 23 miljonus eiro Ziņas

Rīgas namu pārvaldnieks šogad ēku remontdarbos plāno ieguldīt 23 miljonus eiro

Ceturtdiena, 15 martā, 2018

Namu apsaimniekotājs SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) šogad savā pārziņā esošo ēku remontdarbos plāno ieguldīt 23 miljonus eiro, trešdien Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Mājokļa jautājumu apakškomisijas sēdē norādīja RNP valdes priekšsēdētājs Aivars Gontarevs.Namu apsaimniekotājs SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) šogad savā pārziņā esošo ēku remontdarbos plāno ieguldīt 23 miljonus eiro, trešdien Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Mājokļa jautājumu apakškomisijas sēdē norādīja RNP valdes priekšsēdētājs Aivars Gontarevs.

Viņš sacīja, ka ik gadu uzņēmuma nodrošinātais remontdarbu apmērs tā pārziņā esošajām ēkām pieaug, pēdējo septiņu gadu laikā tam palielinoties septiņas reizes – no 2,18 miljoniem eiro 2011.gadā līdz 15,3 miljoniem eiro 2017.gadā.
Vienlaikus viņš atzīmēja, ka, salīdzinot pērn ēku remontdarbos ieguldīto līdzekļu apmēru ar 2016.gadā veiktajām investīcijām 17,27 miljonu eiro apmērā, tas 2017.gadā samazinājās aptuveni par 12,9%. Turpretī objektu skaits, kuriem veikti remontdarbi, minētajā laika periodā pieaudzis no 2548 līdz 2596 ēkām. Gontarevs skaidroja, ka minētie rādītāji sasniegti, uzņēmumam pašam veicot daļu no ēku remontdarbiem, tādējādi ietaupot aptuveni 25% līdz 30% no kopējā remontdarbiem atvēlētā līdzekļu apmēra. Viņš sacīja, ka uzņēmums taupības nolūkos turpinās piekopt minēto praksi arī turpmāk.

Runājot par ēku renovācijas projektiem, RNP valdes priekšsēdētājs atzina, ka līdz 2017.gadam renovācija veikta vien piecām daudzdzīvokļu mājām Rīgā. Tomēr viņš uzsvēra, ka pašlaik lēmumu par dalību māju atjaunošanas līdzfinansēšanas programmā pieņēmušas jau 62 RNP mājas.

Gontarevs norādīja, ka pašlaik vairumam RNP pārvaldībā esošo ēku ekspluatācijas termiņš ir aptuveni 50 gadi, kas nozīmē, ka pēc 10 līdz 15 gadiem pastāv iespēja, ka mājas būs tik novecojušas, ka ar daļējiem atjaunošanas darbiem to uzturēšanai nebūs līdzēts. Līdz ar to nākamgad plānots veikt renovāciju vairākiem desmitiem ēku, tādējādi nākamajos gados to skaitu audzējot līdz pat 100 ēkām gadā.

Patlaban, pēc RNP valdes priekšsēdētāja teiktā, lēmuma pieņemšana par ēkas renovāciju, piesaistot Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu, ir pārāk ilga un smagnēja. Turklāt lielākā daļa Rīgas dzīvokļu īpašnieku nespēs vienoties par ēkas renovāciju esoša ES finansējuma ietvarā. Gontarevs sacīja, ka tas rada nepieciešamību izstrādāt risinājumu ēku renovāciju veikšanai pēc ES finansējuma perioda beigām. Kā vienu no risinājumiem viņš minēja rūpniecisku tipveida renovācijas modeļu izstrādi daudzdzīvokļu mājām, kas palīdzētu samazināt projektēšanas izmaksas, renovācijas izmaksas, kā arī renovācijas veikšanai nepieciešamo laiku.

Tomēr ēku atjaunošanas veicināšanai un to ekonomiskai pamatotībai, Gontareva ieskatā nepieciešams izveidot centralizētu attīstības vīziju valsts mērogā par dzīvojamo kvartālu atjaunošanu Rīgā. Ņemot vērā, ka kvartālos ēkas celtas vienā laika posmā, pēc vienotiem projektiem ar vienotiem tehniskajiem risinājumiem, būtu nepieciešams izstrādāt kopēju kvartālu attīstības modeli, kas ietvertu tipveida tehniskos un stilistiskos risinājumus ēku atjaunošanai.

RNP valdes priekšsēdētājs sacīja, ka koncepcijā būtu svarīgi ietvert vienotu zaļās un atpūtas zonas ieviešanu, bērnu rotaļu laukumus, velonovietnes, autostāvvietas, kā arī atkritumu konteineru laukumus.

Gontarevs norādīja, ka RNP patlaban sadarbībā ar Ekonomikas ministriju un Rīgas Tehniskās universitātes mācībspēkiem veic tehnisko risinājumu padziļinātu izpēti atsevišķām ēku sērijām. Turklāt, lai nodrošinātu masveidīgu un finansiāli izdevīgu ēku atjaunošanu, vienoti atjaunošanas risinājumi nepieciešami visām Latvijā populārajām daudzdzīvokļu ēku sērijām, kā arī nepieciešams izstrādāt ilgtermiņa finansējuma programmu.
Ņemot vērā minēto, RNP nākotnē plāno pievērsties kompleksai ēku atjaunošanai, līdz 2021.gada beigām atjaunojot līdz 15% no tā pārvaldīšanā esošajām ēkām, atbilstoši dzīvokļu īpašnieku kopību pieņemtajiem.

Kā ziņots, RNP apgrozījums pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 55,098 miljoni eiro, kas ir par 6,6% mazāk nekā 2016.gadā, savukārt kompānijas peļņa samazinājusies par 19,5% un bija 407 023 eiro. RNP apgrozījums 2016.gadā bija 58,975 miljoni eiro, bet kompānijas peļņa bija 505 434 eiro. RNP pieder Rīgas pašvaldībai. Uzņēmums izveidots 2010.gada beigās, apvienojot 15 pašvaldības namu pārvaldīšanas kapitālsabiedrības

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas