Jaunā Mūkusala studentu – arhitektu acīm Ziņas

Jaunā Mūkusala studentu – arhitektu acīm

Trešdiena, 7 martā, 2018

Nacionālās bibliotēkas telpās notikušas Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas “RISEBA” studentu prezentācijas par Mūkusalas teritorijas attīstības koncepciju.

Mūkusalas iela atrodas Daugavas krastā ar skatu uz pilsētas centru (Vecrīgu), Torņakalna apkaimē. Tā ir daļa no Rīgas Vēsturiskā centra, kas iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma vietu sarakstā. Šī teritorija atrodas starp diviem tiltiem – Dzelzceļa tiltu un Salu tiltu, un ir gājiena attālumā no pilsētas centra.

Pašreizējais pielietojums
Torņakalns ir viena no agrīnajām Rīgas apkaimēm, kas kādreiz sastāvēja no dārziem un savrupmājām. No 1868. līdz 1972. gadam Torņakalnā bija osta (kravas pārvadāšana un piegādes labajam krastam vai rūpnīcām). Padomju laikos šajā teritorijā atradās Rīgas radio rūpnīca “Radiotehnika”, kas pašlaik ir pamesta.

Teritorija starp Kīleveina grāvi un Daugavu vēsturiski ir bijusi industriāla. Pašlaik aptuveni 50 hektārus lielajā teritorijā atrodas, piemēram, būvniecības uzņēmumi, dažādu pakalpojumu sniedzēji un veikali. Uz šīs teritorijas robežas, aizņemot aptuveni 5 hektāru lielu teritoriju, Daugavas kreisajā krastā starp Mūkusalas ielu un Jelgavas ielu atrodas viens no lielākajiem biznesa centriem Rīgā – “Mūkusalas biznesa centrs” (28,000 m2).

Attīstības potenciāls
Pilotteritorijas apkārtne strauji attīstās, kopš tai blakus uzbūvētas jaunās Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Latvijas Universitātes ēkas. Torņakalnā tiek plānots attīstīt arī centrālu multimodālu sabiedriskā transporta staciju, kas darbotos kā reģionāls “park&ride” punkts un spēlētu svarīgu lomu transporta plūsmas organizācijā šajā teritorijā.

Pilotteritorijai ir tieša pieeja apzaļumotām teritorijām pie Kīleveina grāvja un Daugavas. Par spīti tās pašreizējam stāvoklim, tai ir potenciāls kļūt par iecienītu atpūtas vietu pateicoties apkārtējo teritoriju attīstībai. Kādreizējās industriālās teritorijas tiek pārveidotas par vietām, kur tiek bāzēti biroji un pakalpojumu sniedzēji. Blakus esošajā teritorijā atrodas LU Dabaszinātņu centrs. Cilvēkiem, kuri strādā, dzīvo un nākotnē šajā apkaimē mācīsies, Kīleveina grāvis var kalpot kā vieta, kur uz brīdi apstāties un atpūsties. Turklāt tas var tikt pārveidots kā unikāla ilgtspējīgas lietus ūdeņu apsaimniekošanas sistēma. Kīleveina grāvja sanācijas sistēma un teritorijas kopējās vīzijas attīstīšana, lai to pārveidotu par augstas kvalitātes darba vidi ar apzaļumotām teritorijām, ļauj pašreizējiem dalībniekiem šajā apkaimē paplašināt savu biznesu.

Plānotās aktivitātes
Šajā apkaimē atrodas gandrīz 200 dažādu uzņēmumu un iestāžu vienības. Pilotteritorijas zemes īpašumtiesību struktūra ir sadrumstalota un vienlaicīgi norit daudz dažādu attīstības procesu. Tas rada šī procesa un Rīgas pilsētas galveno pārbaudījumu – kā šai apkaimei atrast kopīgu attīstības vīziju un stratēģiju un koordinēt paralēlos procesus. Pašlaik vide nav pievilcīga un Kīleveina grāvis ir ļoti piesārņots.
Mūkusalas degradētā teritorija ir starptautiskā projekta “Baltic Urban Lab” pilotteritorija, kuru ierobežo Mūkusalas, Bieķensalas un Jelgavas iela un dzelzceļš, tā ir daļa no Torņakalna apkaimes un atrodas UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma objekta “Rīgas vēsturiskais centrs” aizsardzības zonā.

Projekta “Baltic Urban Lab” vispārējais mērķis ir pilnveidot pilsētvides plānošanu, izstrādājot un testējot jaunu integrētu plānošanas pieeju un sadarbības modeli degradēto teritoriju reģenerācijā.
Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta starptautiskajā projektā “Baltic Urban Lab” ietvaros Mūkusalas pilotteritorijas vīzijas izstrādē piedalījās starpdisciplinārās studentu komandas no Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, RISEBA.

Pamatojoties uz padziļinātu izpēti, visas trīs studentu grupas uzsvēra Mūkusalas teritorijas attīstības potenciālu, izveidojot to kā multifunkcionālu pilsētvidi, kas organiski kalpotu gan iedzīvotājiem, gan esošajiem un perspektīvajiem attīstītājiem, gan Rīgas viesiem.

Studenta konkursa darbus vērtēja profesionāla žūrija, kurā piedalījās gan Rīgas domes pilsētas attīstības departamenta speciālisti, gan Mūkusalas teritorijas attīstītāji, gan pazīstami arhitekti.

Žūrijas komisijas viedokli par Mūkusalas konkursa darbiem izteica žūrijas komisijas priekšsēdētājs, arhitekts Sergejs Ņikiforovs: „Vizionārismu mēģinājuši atrast visu darbu autori.”

Pēc studentu darbu prezentācijas un intensīvām žūrijas diskusijām, par uzvarētājiem tika atzīti RISEBA studenti, kas saņēma 3000 EUR balvu, otrās vietas ieguvēji – RTU komanda saņēma 2000 EUR, savukārt, trešās vietas ieguvēji – LU studenti 1000 EUR naudas balvu.

Augstskolu mācībspēki un studenti izteica pateicību Rīgas domes pilsētas attīstības departamentam par iespēju iesaistīties šāda veida projektā, jo studenti guva daudzpusīgu praktisko pieredzi darbojoties ar reālas pilsētvides izpēti un attīstības koncepcijas izstrādi. Departamenta direktora p.i. Armands Krūze saņēma pateicības vārdus par ieinteresētību un līdzdalību pasākumā.

Studentu darbi būs aplūkojami arī klātienē – sākotnēji Latvijas universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā Jelgavas ielā 1, projekta ceļojošās izstādes noslēgumā (šī gada oktobrī) Rīgas domē, Rātsnama 2.stāvā.

Avots: riga
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 24 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas