PADOMI: Kā taupīt siltumu aukstā laikā? Ziņas

PADOMI: Kā taupīt siltumu aukstā laikā?

Ceturtdiena, 22 februārī, 2018

Rīgu pārņēmis sals. Jo aukstāks ir ārā, ko ātrāk siltumu zaudē iekštelpas, tādējādi tiek patērēts vairāk siltumenerģijas un apkures rēķini aukstajos mēnešos ir augstāki. Uzņēmums "Rīgas siltums" dalās ar padomiem, kā ekonomēt siltumenerģiju.

Siltuma nokļūšana telpā
Radiatorus, termoregulatorus un alokatorus nav ieteicams aizsegt ar aizkariem, mēbelēm vai kā savādāk. Šāda rīcība palielina siltumenerģijas patēriņu un samazina telpas temperatūru. Svarīgi atcerēties, ka termoregulatora vārstu nedrīkst aizsegt, jo tas nenodrošinās temperatūru atbilstoši uzstādītajai. Temperatūra telpās Ievērojamu ietaupījumu iegūst, izmainot telpas temperatūru. Telpās, kuras netiek izmantotas, vai arī prombūtnes laikā temperatūru var samazināt līdz +16... +17 °C grādiem. Samazinot apkurināmās telpas temperatūru par 1°C, iespējams ietaupīt līdz 6% no nepieciešamā siltumenerģijas patēriņa.

Optimālā telpu temperatūra:

dzīvojamā istaba no +21 līdz +23°C;
guļamistabā no +18 līdz +21°C’;
bērnu istabā no +21 līdz +23°C;
virtuvē +18°C;
vannas istabā +23°C
koridors vai halle no +16 līdz +18°C.

Labākā ierīce katras telpas temperatūras ieregulēšanai ir aprīkot radiatorus ar termoregulatoriem.

Termoregulators
Termoregulators ir ierīce, kas ir aprīkota ar termostatu, lai nodrošinātu komfortu telpās. Tas mēra istabas temperatūru un, atbilstoši uzstādītajai vēlamajai telpas temperatūrai, izmaina siltuma padevi radiatorā. Piemēram, noregulējot termoregulatora vārstu uz ‘’3’’, telpā tiks uzturēti aptuveni +18... +20 °C grādi. Ja telpas temperatūra sasniegs iestatīto, termoregulators noslēgs siltuma padevi radiatoram.

Vēdināšana
Apkures sezonas laikā ir svarīgi telpās nodrošināt pietiekamu vēdināšanu. Ilglaicīga logu atvēršana vēdināšanas režīmā ir ļoti izšķērdīga. Tās laikā caur logu izplūst daudz siltuma. Lai nodrošinātu efektīvu vēdināšanu, 2 līdz 4 reizes dienā pilnīgi jāatver logs uz 5 līdz 10 minūtēm. Svarīgi šajā laikā aizgriezt termoregulatora vārstu, lai nepieļautu siltuma patēriņu vēdināšanas laikā.

Avots: riga
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas