Iznomājot publiskas personas īpašumā esošu nomas objektu, kas sastāv no būves un zemes vienības, būs jāmaksā arī par zemes nomu Ziņas

Iznomājot publiskas personas īpašumā esošu nomas objektu, kas sastāv no būves un zemes vienības, būs jāmaksā arī par zemes nomu

Trešdiena, 21 februārī, 2018

Iznomājot publiskas personas īpašumā esošu nomas objektu, kas sastāv no būves un zemes vienības, gan publiskajām, gan privātpersonām maksājumos tiks iekļauta arī maksa par zemes nomu, otrdien apstiprināja valdība.

Iznomājot publiskas personas īpašumā esošu nomas objektu, kas sastāv no būves un zemes vienības, atvasinātai publiskai un attiecīgu atvasinātas publiskas personas īpašumā esošu nomas objektu iznomājot publiskai personai, papildus maksājumos iekļaus arī maksu par zemes nomu, kas noteikta atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem par publiskas personas zemes nomu. Tāpat arī noteikts attiecībā uz publiskas personas mantas iznomāšanu privātpersonām, ka, iznomājot šādu vienotu objektu, papildus maksājumos iekļauj arī maksu par zemes nomu.

Savukārt gadījumā, kad iznomā nomas objektu, kas sastāv no būves un zemes vienības, un nomas maksas noteikšanai pieaicina neatkarīgu vērtētāju, nomas maksu nosaka visam nomas objektam kopā atbilstoši neatkarīga vērtētāja noteiktai tirgus nomas maksai. Šie noteikumi neattiecas uz medību tiesību piešķiršanu.

Lai ierobežotu iespēju publisku personu nomas objektus nodot nomā nelabticīgiem nomas tiesību pretendentiem, paredzēts, ka iznomātājam ir tiesības nomas objektu neiznomāt nomas tiesību pretendentam, kurš pēdējā gada laikā no pieteikuma iesniegšanas par nomas objekta nodošanu iznomāšanai nav labticīgi pildījis citā ar iznomātāju noslēgtā līgumā noteiktos nomnieka pienākumus, tai skaitā kuram ir nenokārtotas būtiskas parādsaistības pret iznomātāju vai iznomātājam zināmi aktuāli publiskas personas nekustamā īpašuma uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu maksājumu parādi.

Tātad iznomātāja kompetencē ir, izvērtējot parādsaistību lielumu un nomnieka maksāšanas disciplīnu, lemt, vai konkrētā gadījumā nomas līgumu ar konkrēto nomas tiesību pretendentu ir lietderīgi slēgt. Turklāt paredzams, ka gadījumā, ja pēdējā gada laikā iznomātājs ir vienpusēji izbeidzis ar nomnieku noslēgto citu līgumu par īpašuma lietošanu sakarā ar to, ka persona nav pildījusi līgumā noteiktos pienākumus, vai stājies spēkā tiesas nolēmums par cita ar iznomātāju noslēgta līguma par īpašuma lietošanu izbeigšanu, nomas objektu nomas tiesību pretendentam neiznomā.

Attiecīgi paredzēts, ka iznomātājam publicējot informāciju par nomas objektu ir tiesības paredzēt arī citas nomas tiesību pretendentiem izvirzāmās prasības, lai noteiktu papildus kritērijus un nepieļautu neatbilstošu nomas tiesību pretendentu pieteikšanos dalībai nomas tiesību izsolē. Prasības nedrīkst radīt nepamatotus ierobežojumus nomas tiesību pretendentu konkurencei. Attiecīgi, ja šādas personas pieteiktos dalībai nomas tiesību izsolē, paredzēta norma, ka šādas personas izslēdzamas no dalības rakstveida vai mutvārdu izsolē.

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 23 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas