Ādažu novada dome lems par skolas jaunās ēkas būvniecības apjomu Ziņas

Ādažu novada dome lems par skolas jaunās ēkas būvniecības apjomu

Ceturtdiena, 25 janvārī, 2018

6. februārī plānota Ādažu novada domes ārkārtas sēde par skolas būvniecības apjomu. Dome izvērtēs tās finanšu resursus un tad lems, vai projekts tiks īstenots pilnībā vai daļēji, sākotnēji īstenojot projekta pirmo kārtu.

Plānojot skolas paplašināšanu Ādažos, tika ieplānota iespēja būvēt jauno skolas ēku trijās kārtās: 1. kārta – 32 mācību klases un atbalsta personāla bloks, 2. kārta – sporta zāle un 3. kārta – speciālo priekšmetu klases. Novada pašvaldībā skaidro, ka šāds projekta sadalījums kārtās dod iespēju izvērtēt pašvaldības rīcībā esošās finanses un tikai tad pieņemt pamatotu lēmumu par nepieciešamo būvniecības apjomu.

Ādažu novada pašvaldība skolas būvniecībai saņems ERAF līdzfinansējumu 2 564 487 eiro apmērā, kā arī valsts budžeta dotāciju, kas varētu būt vairāk par 1,5 miljoni eiro. Ādažu novada domes Iepirkumu komisija ir pasludinājusi iepirkuma "Skolas būvdarbi Ādažos" rezultātus. Attiecīgā iepirkuma mērķis bija izvēlēties būvnieku divu būvniecības projektu – būvprojekta "Jauna skolas ēka Ādažos" un būvprojekta "Attekas ielas turpinājuma, savienojuma ar Pirmo ielu un siltumtrases no katlu mājas Attekas ielā 43 līdz Gaujas ielai 16 izbūve Ādažos" – īstenošanai.

Pretendents, kuram piešķirtas līguma slēgšanas tiesības, ir SIA "Monum". Piedāvātā līgumcena būvdarbu veikšanai – 17 626 011,37 eiro bez PVN, tai skaitā 1 269 050,30 eiro bez PVN par Attekas ielas turpinājuma, savienojuma ar Pirmo ielu un siltumtrases no katlu mājas Attekas ielā 43 līdz Gaujas ielai 16 izbūvi.

Projektējamās sākumskolas platība ir ap 10 309 m2. Tās plānotā kapacitāte ir 800 skolēnu (ja klasē ir 25 skolēni). Skolas jaunā ēka izprojektēta ar augstiem energoefektivitātes rādītājiem, lai samazinātu ēkas ekspluatācijas izmaksas. Tajā pašā laikā visas klases tiks nodrošinātas ar autonomām ventilācijas sistēmām, kuras tiks vadītas ar temperatūras un CO2 līmeņa sensoriem, kas nodrošinās skolēniem kvalitatīvu un mācību nodarbībām piemērotu gaisu. Skolas apkure tiks pieslēgta Ādažu centrālajai katlu mājai un centralizētajam siltuma tīklam, kas krietni palielinās katlu mājas efektivitāti.

Domājot par Ādažu vidusskolas paplašināšanu, tika izskatīti dažādi scenāriji – piebūve pie esošās Ādažu vidusskolas ēkas, būvniecība pilnīgi jaunā vietā Kadagā, Podniekos vai Ādažu centrā. Skolas novietojuma meklējumos tika iesaistīti gan pašvaldības darbinieki, gan deputāti, gan neatkarīgi izglītības jomas pētnieki.
Visbeidzot pārliecinoši tika izvēlēta vieta Ādažu centrā, jo tieši šeit vēsturiski izveidojusies izglītības infrastruktūra – bērniem pēc skolas ērti pieejama Mākslas un mūzikas skola, sporta skola. Turklāt, ja ģimenē ir vairāki skolēni, to atvešanai uz skolu un no skolas, kas nav vienā vietā, nav jāizbrauc lieki kilometri.

Ādažu vidusskolas kapacitāte ir 1200 skolēnu, bet jau šodien skolā mācās ap 1440 skolēniem. Ādažu novada domes un SIA "AC Konsultācijas" 2015. gadā veiktais pētījums prognozē, ka skolēnu skaits ar katru gadu palielināsies, un 2022./2023. mācību gadā Ādažu vidusskolai būs jānodrošina izglītības iegūšana vismaz 1630 bērniem. Jaunākās prognozes rāda vēl lielāku bērnu skaita pieaugumu, kas var sasniegt 1889 bērnus, un vislielākais skolēnu pieaugums sagaidāms tieši sākumskolas posmā.

Avots: aprinkis.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 22 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas