Liepājā “Ezera mājai” – jau ceturtais “Zaļais Sertifikāts” Ziņas

Liepājā “Ezera mājai” – jau ceturtais “Zaļais Sertifikāts”

Piektdiena, 8 decembrī, 2017

2018.gada 25.janvārī Rīgas pilī Latvijas Valsts prezidents un “Zaļā Sertifikāta” patrons Raimonds Vējonis un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, klātesot LLTA "Lauku ceļotājs" prezidentei Asnātei Ziemelei, pasniegs vides kvalitātes zīmi “Zaļais sertifikāts” 22 lauku tūrisma saimniecībām.

Uz svinīgo ceremoniju dosies arī liepājnieki – “Ezera mājas” saimnieki Monta un Normunds Krafti, jo “Ezera mājai” jau ceturto reizi piešķirts “Zaļais Sertifikāts”- Latvijas tūrisma mītņu nacionālais ekosertifikāts, kas apliecina, ka “Ezera māja” ir dižākās tautiskās naktsmājas Liepājā.

“25.janvārī sertifikātu mums, tāpat kā pirmoreiz, pasniegs Raimonds Vējonis, “Zaļā sertifikāta” patrons,” atmiņās gremdējas M.Krafte un neslēpj gandarījumu: “Prieks censties, lai īstenotu savu pārliecību, bet vēl vairāk prieks, ja tas tiek novērtēts.”“Ezera māja”, kas atrodas pavisam netālu no Liepājas centra – Ezera ielā 39, darbojas jau kopš 2007.gada. Savu nosaukumu tā aizguvusi gan no ielas, kurā tā atrodas, gan netālā Liepājas ezera, stāsta “Ezera mājas” saimnieks Normunds Krafts.  

“Protams, prieks ir arī par profesionāļu novērtējumu,” atzīst M.Krafte: ““Zaļo Sertifikātu” pirmoreiz saņēmām 2011.gadā. Tad tas bija zināms izaicinājums, jo “Ezera māja” bija pirmā māja pilsētā, kas Latvijā saņēma “Zaļo Sertifikātu”. Līdz tam “Zaļais Sertifikāts” tika piešķirts tikai laukos esošām mītnēm. Mēs neesam neko speciāli pārveidojuši vai būtiski uzlabojuši, lai panāktu atbilstību sertifikāta prasībām, jo pēc savas pārliecības esam “zaļi domājoši”. Tomēr dažus ieteikumus novērtējam, piemēram, kā taupīt ūdeni vai kā informēt viesus par resursu taupīšanu.”

“Toreiz, 2011.gadā, sertifikātu mums pasniedza Raimonds Vējonis, pats personīgi ierodoties “Ezera mājā”,” viņa turpina: “Tad viņš vēl nebija prezidents, bet ministrs. Bet jau tolaik Raimonds Vējonis bija “Zaļā Sertifikāta” patrons. Tagad, lai saņemtu sertifikātu no R.Vējoņa rokām, būs jābrauc uz Rīgu.”Māja ir būvēta 1915.gadā, laika gaitā mainījušies īpašnieki. “Mēs māju nopirkām 2005.gadā un atjaunojot ievērojām dažus principus - centāmies saglabāt visu, ko iespējams gan mājas ārienē, gan iekšā un centāmies pēc iespējas izmantot dabiskus būvmateriālus,” tā Krafti.

“Protams, iekārtojām visas viesiem nepieciešamās komunikācijas, un nebija nemaz tik viegli izvairīties no visādām "ātri šķīstošām" plastmasas detaļām. Pielikumā dažas bildītes - esam saglabājuši vecos logus, durvis. Lielākā daļa mēbeļu ir ar savu senu vēsturi, dažas ir paštaisītas.”

Daudz palīdzējuši radinieki, draugi, lieliski meistari. Katra sīkākā lieta ir ar mīlestību veidota un ar savu stāstu: “Darījām to visu ar lielu iedvesmu un izbaudot pašu radīšanas procesu. Telpas un iekārtojumu veidojām tā, lai mums pašiem patiktu, tā it kā paši grasītos tur dzīvot. Protams, ka tajā laikā nedomājām ne par sertifikātiem, ne balvām. “Ezera māja” nav tikai mūsu bizness, bet dzīvesveids un pārliecība.”

Tomēr izrādās, ka liela daļa viesu novērtē saimnieku veikumu: “Un to atmosfēru, ko esam sagādājuši. Mūsdienās daudzi ļaudis atjauno vecas mājas un aizraujas ar lietām, kam ir senatnes vērtība. Tie vienmēr labprāt aprunājas, abpusēji dalāmies pieredzē.”Taujāti par mājas piepildījumu, Krafti stāsta: “Vasarā galvenokārt uzņemam viesus, kas grib Liepājā pavadīt vismaz nedēļu vai ilgāk. Ziemā mūsu viesi galvenokārt ir pasākumu apmeklētāji. Ļaudis brauc uz teātri, koncertiem. Retāk ir biznesa tūristi. Ēdināšanu nepiedāvājam, bet mājā katrā stāvā ir labi aprīkota plaša virtuve, kur viesi paši var saimniekot.”

Jāpiebilst, ka viesus Kraftu ģimenes brīvdienu māja mielo arī ar tās īpašo smeķi. Viesiem pieejamas 5 istabiņas. Ja saspiežas mīļi, saimnieki vienlaikus var izmitināt 19 ciemiņus. Turklāt viesu rīcībā ir ne vien ērti aprīkota virtuve, bet arī plašs pagalms, kur novietot automašīnas un siltos vasaras vakaros pakavēties šūpuļtīklā vai zem lielās kastaņas.

Uzziņai:

“Zaļais Sertifikāts” ir nacionālas nozīmes lauku tūrisma uzņēmumu eko-sertifikācijas jeb vides kvalitātes zīme.

1999.gadā ar LVAF atbalstu to iniciēja un 2000.gadā ar ES LIFE programmas atbalstu sāka ieviest LLTA “Lauku ceļotājs”.

Sertifikāta saņēmēji tiek auditēti reizi trīs gados un, ja tie atbilst “Zaļā Sertifikāta” kritērijiem, un ir redzams arī progress, sertifikāts tiek piešķirts atkārtoti. Katru gadu var pieteikties arī jauni pretendenti.

Visus pretendentus izvērtē komisija, kur pārstāvēti vides eksperti, LLTA “Lauku ceļotājs”, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Dabas aizsardzības pārvalde, LIAA Tūrisma departaments, Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Dabas fonds, Baltijas Vides forums, Bez-izmešu mobilitātes atbalsta biedrība.

“Ezera mājai” “Zaļais Sertifikāts” - Latvijas tūrisma mītņu nacionālais ekosertifikāts - tika piešķirts 2011.gadā.  
2015.gadā “Ezera māja” saņēma arī Kurzemes tūrisma asociācijas balvu “Lielais Jēkabs” nominācijā “Tautiskākā naktsmītne Kurzemē”.

Šogad no 26 apsekotajām saimniecībām komisija pieņēma lēmumu nepiešķirt vai nepagarināt “Zaļo Sertifikātu” 4 pretendentiem, kuri neatbilst obligātajiem kritērijiem, piemēram, neveic atkritumu šķirošanu, kā arī nav vērojams progress kopš iepriekšējās apsekošanas reizes.

Komisija pieņēma lēmumu piešķirt vai pagarināt “Zaļo sertifikātu” trim saimniecībām mūspusē.

Liepājā vienīgā viesu māja, kas atkārtoti saņem sertifikātu, ir “Ezera māja”.

Apkaimes novados sertifikāts piešķirts vēl divām saimniecībām – kempingam “Laikas” un brīvdienu mājai “Zariņi” Pāvilostas novadā.

Avots: liepajniekiem.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 23 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas