PADOMI: Siltinām cauruļvadus, lai ziemā nav jākausē aizsalušais ūdensvads Aktuālie padomi

PADOMI: Siltinām cauruļvadus, lai ziemā nav jākausē aizsalušais ūdensvads

Svētdiena, 15 oktobrī, 2017

vēl dažas nedēļas, un pie durvīm klauvēs sals. Tāpēc laikus jāparūpējas par cauruļvadu siltināšanu, lai ziemā nevajadzētu tērēt laiku un līdzekļus aizsaluša ūdensvada atkausēšanai vai bojāto cauruļu nomaiņai.

Speciālisti iesaka siltināt aukstā ūdens cauruļvadus tādēļ, lai ziemā caurules neaizsaltu un vasarā nerastos kondensāts, turklāt karstā laikā nesasiltu caurulēs esošais ūdens un mazas plūsmas gadījumā tajā nesāktu augt baktērijas.

Jāņem vērā, ka, ūdenim atrodoties nekustīgā stāvoklī, tā sasalšanas robeža ir nulle grādu. Ja ūdensvadā ir spiediens un pietiekama plūsma, ūdens sasalšanas robeža ir zem nulles. Uz cauruļu sieniņām var veidoties kondensāts, kas ar laiku sasalst un veido ledus kārtu. Tā papildus dzesē cauruli, un ilgstošā periodā sistēma aizsalst.

Siltinātas apkures sistēmu caurules palīdz ietaupīt kurināmo, lieki nesilda telpas tur, kur tas nav nepieciešams. Vēlams siltināt arī kanalizācijas caurules, īpaši tur, kur to kritums ir neliels un iespējama apkārtējās vides temperatūras pazemināšanās zem nulles.

Izvēloties siltumizolācijas materiālu, jāņem vērā tā īpašības. Jo mazāka materiāla siltumvadītspēja, jo plānāka izolācijas kārta nepieciešama. Tāpat caurulēm domātajai siltumizolācijai jābūt mitrumizturīgai – ekspluatācijas procesā uz caurulēm atbilstošos apstākļos veidojas kondensāts. Savukārt, ja siltinājuma materiāls uzsūc mitrumu, siltumvadītspēja ievērojami palielinās un paveras ceļš aukstumam un siltuma zudumiem. Materiālam jābūt mehāniski izturīgam, to nedrīkst ietekmēt temperatūras svārstības.

To, cik biezs siltumizolācijas materiāls nepieciešams, vislabāk noskaidrot, konsultējoties ar pieredzējušu būvinženieri, kurš izvērtēs konkrēto situāciju un ieteiks vēlamo siltinājuma biezumu.

Putu polietilēns

Caurulēm domāto siltumizolācijas materiālu klāsts ir visai plašs. Ražotāji piedāvā siltinājuma čaulas gan no minerālvates, gan putu polistirola. Tomēr samērā zemās cenas dēļ viens no pieejamākajiem materiāliem ir putu polietilēns. Piemēram, 2 m garš siltinājums, kura iekšējais diametrs ir 22 mm, bet siltinājuma slāņa biezums – 9 mm, izmaksās 64 eirocentus.

Materiāls ir ļoti viegls, elastīgs un mehāniski izturīgs, tajā ir daudz sīku slēgtu poru, kas nodrošina zemu siltumvadāmību. Polietilēns neuzsūc ūdeni. Ar šo materiālu siltinātas caurules pat ļoti mitrā vidē ir droši pasargātas. Putu polietilēns savas īpašības saglabā plašā temperatūras diapazonā, t.i., -60…+90 °C.

Ražotāji šo materiālu piedāvā dažāda diametra čaulu veidā. Atliek vien izvēlēties cauruļu diametram atbilstošo. Siltinājumu var ierīkot gan cauruļvadu montēšanas, gan to ekspluatācijas laikā. Otrajā gadījumā siltinājums jāpārgriež, jāapliek caurulei un materiāla savienojuma vieta jāaizlīmē ar mitrumizturīgu līmlenti.

Šūnu kaučuka siltumizolācija

Samērā ērti lietojamas un lētas ir elastīgas šūnveida čaulas no kaučuka. 2 m garš un 9 mm biezs materiāla posms 22 mm diametra caurulei maksā aptuveni 91 eirocentu.

Izmanto privātmājās un jebkurās sabiedriskajās, tirdzniecības vai ražošanas telpās, parasti kondicionēšanas iekārtās, saldētavās, apkures un siltā ūdens, kā arī ventilācijas sistēmās. Montāžas paņēmieni ir tādi paši kā putu polietilēnam.

Putu polistirola čaulas

Cauruļu siltināšanai noder putu polistirola čaulas. 1,2 m gara un 30 mm bieza čaula 22 mm diametra caurulei maksā aptuveni 2,4 eiro.

Protams, arī putu polistirolam ir ļoti maza siltumvadītspēja, un tas nebaidās mitruma, tomēr tas ir trausls materiāls, turklāt, salīdzinot ar putu polietilēnu, vieglāk deg.

Putu polistirola čaulas veidotas no 1200 mm gariem segmentu pāriem, kas savstarpēji jāsavieno ar rievsavienojumu. Siltinājuma čaula ir hermētiska un viegli montējama.

Materiāls iztur 50 gadu. Izmantošanas temperatūras diapazons ir -80…+80 °C.

Siltumizolācijas čaulas var samontēt pašu spēkiem. Attiecīgā izmēra čaulu segmentu pārus liek apkārt caurulei ar 10–20 cm lielu savstarpējo nobīdi un vienā vai divās vietās sastiprina ar armējošo līmlenti.

Materiāls der siltā un aukstā ūdens, centrālapkures, kanalizācijas notekūdeņu, ventilācijas un citu cauruļvadu izolācijai pagrabos, bēniņos, gruntī, kā arī virszemes un pazemes maģistrālo cauruļvadu izolācijai.

Minerālvates čaulas

Ja nepieciešama izolācija, kas vienlaikus nodrošina arī augstas klases ugunsaizsardzību, cauruļu siltumizolācijai jāizvēlas minerālvates čaulas, kas pārklātas ar alumīnija folijas kārtu. Čaulās iestrādāta pašlīmējoša šķēluma mala, kas palīdz ātri samontēt bez papildmateriāliem. Materiāls paredzēts karstā un aukstā ūdens cauruļu izolācijai, kā arī rūpnieciskajām vajadzībām. Minerālvates čaulas ir neorganiskas, ķīmiski neitrālas, tajās nav korodējošu vielu.

Gareniskās un šķērseniskās šuves nostiprinot ar alumīnija līmlenti, izolāciju var padarīt mitrumizturīgu. Čaulas ir piemērotas izolācijai, ko atstāj redzamu, ja nepastāv triecienu risks. Sliktākiem apstākļiem vai ārpus telpām jāizmanto atsevišķs apšuvums, piemēram, polivinilhlorīda loksne vai metāla apšuvums.

Avots: la.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas