PADOMI: Dzeltenā krāsa interjerā Aktuālie padomi

PADOMI: Dzeltenā krāsa interjerā

Sestdiena, 14 oktobrī, 2017

Dzeltenais ir saules, prieka un laimes simbols. Pirmās emocijas, sastopoties ar dzelteno, ir prieks un labsajūta. Ne velti psihologi iesaka šo krāsu izvēlēties, ja nepieciešams uzmundrinošs interjers. Viņi uzskata, ka dzeltenie toņi telpās rada labāku garastāvokli, optimismu, paaugstina darba spējas, komunikabilitāti, padara cilvēkus priecīgākus un aktīvākus, turklāt aktivizē gremošanu un endokrīno sistēmu.

Dzeltenā krāsa interjerā rada ilūziju par dienas gaismas klātbūtni arī tad, ja telpā logu nemaz nav. Mazas un tumšas telpas šī krāsa padara vizuāli plašākas un gaišākas. Tomēr, lietots pārāk lielos laukumos vai īpaši spilgtu nokrāsu kombinācijās, dzeltenais var kļūt nomācošs, pārāk uzbudinošs un agresīvs. Tāpēc dizaineri šo krāsu uzskata par vienu no sarežģītākajām un aicina ņemt vērā dažas gudrības, kas palīdzēs izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem.

No kā jāizvairās


Dzelteno nav ieteicams izmantot lielās plaknēs – piemēram, ja telpā koši dzeltenas ir visas sienas, ar laiku tās var kļūt uzbāzīgas, līdzīgi darbojas arī spilgti dzeltena grīda vai griesti. Protams, viss atkarīgs no toņa intensitātes un telpas veida.

Ja telpa ir plaša un paredzēta saviesīgai dzīvei vai citām aktivitātēm, dzeltenais netraucēs, bet, ja tajā nepieciešams laiks arī mierīgai atpūtai, tad labāk izmantot gaišu nokrāsu dzelteno vai lietot to tikai aksesuāros, ko vajadzības gadījumā iespējams paslēpt. Dzeltenais ir tik aktīvs, ka pat nedaudzi koši dzelteni priekšmeti spēj radīt telpā dzīvespriecīgu atmosfēru. Virtuvē tie var būt aizkari, trauki, salvetes, galdauts vai krēslu paliktņi, dzīvojamajā istabā – vāzes, puķupodi, spilveni, sveces, bet vannas istabā – sūkļi, dvieļi, paklājiņš, āķīši utt.

Kombinēšana


Dzeltenā krāsa ir spilgtākā visā krāsu aplī un tai ir ļoti daudz nokrāsu, kas ietilpst pilnīgi visās paletēs – ziemas, pavasara, vasaras un rudens. Populārākie no tiem – maigais gaiši dzeltenais, citrondzeltenais un saules dzeltenais. Jāzina tikai, kādus toņus izvēlēties un kā tos pareizi kombinēt. Maigi dzeltenais ir nedaudz vēss tonis, bet saules staru ietekmē vai kombinējot ar sarkanajiem un purpura toņiem, kļūst košs un spēcīgs. Maigi dzeltenais lieliski sader ar visiem pasteļtoņiem. Citronzaļais ir visspēcīgākais un košākais no dzeltenās paletes, bet vienlaikus arī visvēsākais. Savukārt saules dzeltenais dāvā visvairāk siltuma un omulības. Lai šis tonis nekļūtu pārāk uzbāzīgs, to vēlams līdzsvarot ar pelēku, zilu vai baltu krāsu. Dzeltenais labi saskan ar balto, pelēko, oranžo, sarkano, brūno un zaļo.

Kur izmantot


Virtuvē – dzeltenais ir lielisks palīgs tām māmiņām, kuru bērniem ir slikta apetīte, vai saimniecēm, kas gatavot vēl tikai mācās. Šādā virtuvē viss garšo lieliski!

Dzīvojamajā istabā – ar dzelteno jābūt uzmanīgam, jo lielos laukumos tas telpu var padarīt nenopietnu un vienlaikus te šķitīs pārāk karsti. Ja šajā istabā plānota arī mierīga atpūta, dzelteno lieto tikai aksesuāros.

Bērnistabā – šī krāsa bērniem ļoti patīk, tā viņus uzmundrina un iepriecina. Nelielā telpā jāraugās, lai dzeltenās plaknes proporcionāli nepārsniegtu pārējo plakņu platību. Kombinācijā ar sarkano aktivizēs bērnā vēlmi mācīties, apgūt ko jaunu, saskaņojot ar zaļo, radīs mierīgu un līdzsvarotu atmosfēru.

Guļamistabā – atpūtai dzeltenais neder, jo ir pārāk aktīvs un uzmundrinošs. Ja acu priekšā visu laiku būs dzeltenā krāsa, pilnīgi atslābināties tā arī neizdosies. Lai gan, ja esat noilgojušies pēc saules stariem rītos, dažreiz varat sevi palutināt ar dzeltenu gultasveļu vai kādu spilgtāku spilvenu.

Vannas istabā – nelielās, noslēgtās telpās, kurās, iespējams, nav arī logu, dzeltenais var izraisīt reiboni, sliktu dūšu un citas nepatīkamas sajūtas. Tāpēc šajās telpās labāk to izmantot nedaudz – tikai ikrīta možuma radīšanai.

Avots: la.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas