PADOMI: Kā pareizi novietot televizoru telpā? Aktuālie padomi

PADOMI: Kā pareizi novietot televizoru telpā?

Pirmdiena, 9 oktobrī, 2017

Televizora attālums, augstums un apgaismojums ir vien daži no kritērijiem, lai TV saturu baudītu pilnvērtīgi, tāpēc viena no vadošajām interjera dizainerēm Larisa Pomeščikova iesaka padomus, kas jāņem vērā, iekārtojot telpu ar televizoru.

Svarīgākā ir sēdvieta
Atceries – televizora pamatfunkcija ir izklaidēt, tieši tādēļ tam jābūt ērti novietotam telpā. Nav jēgas likt jaunākās paaudzes televizorus, piemēram, pie lielas, skaistas sienas, ja iepretim nav sēdvietas. Novieto televizoru pareizā rakursā un augstumā tur, kur to var skatīties bez traucēkļiem – mierīgi sēdēt un izbaudīt attēla un skaņas kvalitāti.

Televizors – ne tikai viesistabai
Lai arī agrāk uzskatīja, ka televizoram īstā vieta ir viesistabā, mūsdienās, pateicoties attīstītajām un estētiski noslīpētajām tehnoloģijām, to var novietot praktiski jebkur – arī virtuvē vai gaitenī, saunā vai vannasistabā. Plānie, ieliektie ekrāni, skaņas sistēmas un ērtās izvēles funkcijas ļauj to gan pielikt pie sienas, gan uzlikt uz galda, plaukta vai grīdas. Ir cilvēki, kam televizors ir visās telpās, un tādi, kas šo tehnoloģiju nelieto vispār. Viss atkarīgs no cilvēka interesēm un vēlmēm.

Gaisma atmosfērai
Vissvarīgākais – izvairies no pretgaismas, vislabāk izvēlies slīdošo gaismu. Pamatnosacījums – lai gaisma netraucē baudīt saturu un nebojā attēla kvalitāti. Atmosfēras radīšanai piemērota ir vakara gaisma. Novietojot televizoru telpā, izvēlies atbilstošas lampas un aizkarus. Jaunākās paaudzes televizori radīti, lai veidotu kino atmosfēru mājās.

Pievērs uzmanību telpas izmēram
Lielākais ne vienmēr nozīmē labākais, jāizvērtē telpas izmēri – platums, augstums, kā arī TV pielietojums – vai skatīsies viens vai kopā ar draugiem? Iegādājoties televizoru, jāņem vērā attālums no skatīšanās vietas – dīvāna, krēsla utt., jo, piemēram, milzīgs ekrāns mazā virtuvē būs gan nefunkcionāls un neērts, gan organiski neiekļausies vidē. Vispārpieņemtā skatīšanās distance ir 3-4 metri no skatīšanās vietas jeb, kā agrāk arī mēdza rēķināt, „trīs televizoru diagonāļu attālumā”. Ieteicamais novietojums ir, kad skatītāja acu līmenis ir divu trešdaļu augstumā no apakšējās televizora malas. Ekrānam nevajadzētu būt augstāk par acu līmeni,” papildina Viktors Markuls, Samsung Electronics Baltics Sadzīves elektronikas biznesa vadītājs Baltijā.

Papildu pareizam TV novietojumam jāņem vērā arī speciālistu ieteikumi par skatīšanās paradumiem, lai nenogurdinātu acis. Kā skaidro optikas salonu Metropole vadošā optometriste Aija Muceniece: „Pieaugušajiem ieteicamais TV skatīšanās laiks – ne vairāk kā divas stundas dienā. Savukārt bērniem – atkarīgs no vecuma. Bērniem līdz trīs gadu vecumam nav ieteicams, pirmsskolas vecumā – līdz 30 minūtēm dienā, skolas vecumā – 30-60 minūtes. Turklāt ik pēc 30-45 minūtēm ieteicama 5-10 minūšu atpūtas pauze. Pārmērīga TV skatīšanās var sekmēt galvassāpes, redzes un miega traucējumus.” Acu nogurumu rada ekrāna mirguļošana, kas īpaši redzama vecākos televizoros, tāpēc būtiska kvalitatīvas ierīces izvēle.

Avots: la.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 15 dienu portālā
Bija online 07 aprīlī 18:12
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas