Atklāj Ādažu vidusskolas atjaunoto observatoriju Ziņas

Atklāj Ādažu vidusskolas atjaunoto observatoriju

Otrdiena, 3 oktobrī, 2017

Observatorijas atjaunošana īstenota pateicoties Ādažu novada iedzīvotāju un viņu draugu ziedojumiem, biedrībai “Ādaži Velo”, kā arī Ādažu novada domes atbalstam.

Ideja par projekta īstenošanu aizsākās pirms 2014.gada, kad Ādažu vidusskolas atbalsta biedrības kontā vairāk nekā gadu katru mēnesi parādījās neliela ziedojuma summa ar norādi – observatorijas atjaunošanai. Kā vēlāk noskaidrojās, šis ziedotājs bijis viens no Ādažu vidusskolas skolēnu tēviem.

Uzrunājot ziedotāju, uzsākta observatorijas atjaunošana. Šajā projektā iesaistījās arī riteņbraucēju klubs “Ādaži Velo”, kurš, rīkojot velo orientēšanās sacensības, divus gadus pēc kārtas ziedojumu veidā vāca finansējumu observatorijas atjaunošanai.

Ēkai bija nepieciešams salabot torņa ārējās fasādes daļas un saremontēt skata torņa ārējās margas. Tāpat vajadzēja veikt observatorijas iekštelpu kosmētisko remontu un restaurēt pašu kupolu.

Pirms 29 gadiem – 1988.gada 14.oktobrī – Ādažu vidusskolā atklāja astronomisko observatoriju, kur ar teleskopa-reflektora palīdzību bija iespēja lūkoties zvaigznēs. Svinīgais atklāšanas pasākums pulcēja visu toreizējo Latvijas PSR skolu vadības “ziedu”, kā arī ievērojamākos astronomijas zinātnes pārstāvjus. Padomju laikos astronomija bija iekļauta kā atsevišķs mācību priekšmets skolas programmās.

Šobrīd atjaunotajā observatorijā ir divi teleskopi. Vienu, pateicoties ziedojumiem iegādājās Ādažu vidusskolas atbalsta biedrība, bet otru uzdāvināja viens no skolēnu bērnu vecākiem.

Avots: adazi.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 22 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas