Kaķīšu iela: kā rīdzinieks būvē mājiņas kaķiem - bezpajumtniekiem Ziņas

Kaķīšu iela: kā rīdzinieks būvē mājiņas kaķiem - bezpajumtniekiem

Ceturtdiena, 28 septembrī, 2017

Kaķīšu iela ir projekts, kura ietvaros tiek uzstādītas mazas, skaistas mājiņas, kas tiek veidotas pūkainajiem mīluļiem, kuriem nav savu māju, un šis projekts norisinās teju visās Latvijas pilsētās. Svjatoslavs Mihailovs ir izgudrojis reālas mājas šajā iedomu iela, kur kaķi bez mājām var paēst un sasildīties. Svjatoslavs brīvprātīgi uzlabo dzīvi tiem kaķiem, kuriem šajā dzīvē paveicies ir mazāk un nākas mitināties uz ielas.

Kā viss sācies

Svjatoslava darbnīca atrodas vienā no Bruņinieku ielas pagalmiem. “Es mīlu visus dzīvniekus un uzskatu, ka viņiem ir jāpalīdz,” par sevi stāsta Svjatoslavs.

“Viss sākās ar to, ka sociālajā tīklā Facebook es pamanīju aicinājumu palīdzēt kaķiem bez pajumtes Jūrmalā. Es piedāvāju viņiem uzbūvēt mājiņu, neskatoties uz to, ka pieredzes galdnieka darbā man nebija. Uzbūvēju pirmo mājiņu un tā tas aizgāja,” stāsta Svjatoslavs. Par nepieciešamību nodrošināt pagalma kaķus ar mitekļiem, ar Svjatoslavu sāka sazināties no dažādām Latvijas pilsētām, bet visvairāk no Rīgas.

“Tad es radīju iedomu ielu, uz kuras atrodas mājiņas – Kaķīšu ielu. Visas kaķu mājiņas ir numurētas – piemēram, mājiņa Nr.16 atrodas Rīgā, Kaķīšu iela 35 atrodas Saulkrastos. Jāatzīmē, ka daudzām mājiņām ir savas lapas Facebook, kurās cilvēki, kuri šos kaķus pieskata, apraksta to ikdienu un ziņo par gadījumiem, kad nepieciešama palīdzība,” stāsta Svjatoslavs.

Bitumena jumts un terase

Kaķu mājiņas ir būvētas no skaidu plāksnēm, kurām pāri ir aizsargslānis, pateicoties kuram mājiņas, ja tās savlaicīgi tiek koptas, var būt lietojamas daudzus gadus. Sienas, jumts un grīda ir nosiltināti ar putuplastu.

“Mājiņas ir ļoti siltas – kad kaķi tajās uzturas, sasilda tās, siltums šos mitekļus pamet ļoti lēni,” stāsta Svjatoslavs, vienlaicīgi parādot bitumena seguma gabaliņu, kas sedz jumtus."

Ir četri mājiņu veidi – mazās, vidējās un lielās divstāvīgās, kā arī barošanas mājiņas. “Barošanas mājiņas arī ir nosiltinātas un ir paredzētas tam, lai tur novietotu ēdienu un ūdeni,” stāsta Svjatoslavs. Ir svarīgi, lai mājiņas pieskatītu, atbildīgie kaķu kopēji sterilizē kaķenes un kastrē runčus, lai samazinātu šo dzīvnieku skaitu pagalmos. “Vēl esmu vienojies ar uzņēmumu Vācijā, ka, caur mums iegādājoties pārtiku no mums, viņi piedāvā atlaidi, kuru iespējams noziedot “Kaķīšu ielai”. Naudu tērējam jaunu mājiņu būvniecībai un pārtikai, kuru ievietot jau uzstādītajās barošanas mājiņās,” stāsta Svjatoslavs. Divu gadu laikā Svjatoslavs ir uzbūvējis jau vairāk nekā 80 kaķu mājiņu, kuras ir uzstādītas dažādās Latvijas pilsētās.

Kā palīdzēt Kaķīšu ielai?

“Es nevācu naudu, lai nodarbotos ar to kopumā, tikai konkrētiem mērķiem – konkrētām mājiņām konkrētā vietā. Vidējie tēriņi vienai kaķu mājai ir 160 eiro, ņemot vērā, ka es par savu darbu neko neprasu. Neliela daļa līdzekļu nepieciešami tikai maziem administratīviem izdevumiem,” stāsta Svjatoslavs.

Bez finansiālās palīdzības Svjatosvlavs aicina ikvienu interesentu rakstīt lapai “Kaķīšu iela” un piedāvāt savu palīdzību. Jau tagad Svjatoslavam ir domubiedri, kuri brīvajā laikā viņam palīdz – gan būvē mājiņas, gan tās uzstāda, krāso, utt. Starp palīgiem ir skolotāji, policisti, aktieri, skolēni – visdažādākie cilvēki. Piedalās arī tie, kuriem pret kaķiem vispār ir alerģija, bet viņiem šie dzīvnieki ļoti patīk un vēlas kaut kā palīdzēt. »Palīdzības nekad nevar būt par daudz.«

“Varbūt ir kāds cilvēks, kurš mājiņas var nokrāsot. Varbūt kāds prot profesionāli fotografēt un ir gatavs veidot reportāžas no mājiņu kopšanas pasākumiem, kurus periodiski rīkoju. Varbūt kāds pārvalda dažādas svešvalodas un ir gatavs dalīties ar savu laiku un iemaņām, lai iztulkotu informāciju. Jebkura palīdzība – tostarp arī mājiņu pārvaldīšanā – man ir ļoti nepieciešama,” aicina Svjatoslavs.

“Bezpajumtnieku kaķu problēmu nevar atrisināt ar mājiņām un sterilizāciju vien. Pašlaik es strādāju pie projekta, kas kaķiem bez mājām uzlabo dzīvi,” dalās Svjatoslavs.

Avots: riga.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 23 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas