Atklās Ādažu vidusskolas atjaunoto observatoriju Ziņas

Atklās Ādažu vidusskolas atjaunoto observatoriju

Trešdiena, 27 septembrī, 2017

29. septembrī plkst. 21.00 tiks atklāta Ādažu vidusskolas atjaunotā observatorija. Atjaunošana ir skolas vecāku – entuziastu – iniciatīva, kas tapusi, pateicoties Ādažu novada iedzīvotāju un viņu draugu ziedojumiem, biedrībai "Ādaži velo", kā arī Ādažu novada domes atbalstam.

"Projekta ideja aizsākās vēl pirms 2014. gada, jo Ādažu vidusskolas atbalsta biedrības kontā vairāk nekā gadu katru mēnesi parādījās neliela ziedojuma summa ar norādi – observatorijas atjaunošanai. Izrādījās, ka šis ziedotājs ir Ādažu vidusskolas skolēnu tētis, sirdī ģeogrāfs. Biedrība uzrunāja šo ziedotāju Andri Bukovski un uzsāka ceļu uz observatorijas atjaunošanu," stāsta Ādažu vidusskolas atbalsta biedrības pārstāve Dace Bāliņa.

Veicinot šīs idejas attīstību, riteņbraucēju klubs "Ādaži velo" rīkoja veloorientēšanās sacensības "Uz zvaigznēm Ādažos", kur 2 gadus pēc kārtas pasākumu laikā ziedotā nauda tika pievienota ziedojumiem observatorijas atjaunošanas projektam, informē Ādažu novada domes sabiedrisko attiecību vadītāja Monika Griezne.

"Lai pilnvērtīgi atjaunotu observatoriju darba kārtībā, bija nepieciešams salabot torņa ārējās fasādes daļas, kur laika zoba rezultātā bija radušās plaisas un caurumi. Tāpat bija nepieciešams remontēt skata torņa ārējās margas, veikt observatorijas iekštelpu kosmētisko remontu un, protams, restaurēt pašu kupolu," stāsta entuziasts Gundars Leonovičs, kuram izdevās šo projektu aizvest līdz laimīgām beigām.

"Pirms 29 gadiem – 1988. gada 14. oktobrī – Ādažu vidusskolā atklāja astronomisko observatoriju, kur ar teleskopa reflektora palīdzību bija iespēja lūkoties zvaigznēs. Svinīgais atklāšanas pasākums pulcēja visu toreizējo Latvijas PSR skolu vadības "ziedu", kā arī ievērojamākos astronomijas zinātnes pārstāvjus. 

Padomju laikos astronomija bija iekļauta kā atsevišķs mācību priekšmets skolas programmās. Diemžēl pēc 1992. gada, kad Latvijā aizsākās privatizācijas procesi, Ādažu skolas observatorijas universālais teleskops reflektors ļoti tālu debess objektu apskatei kaut kur izkūpēja debesīs..." stāsta vēstures maģistre, Ādažu Vēstures un mākslas galerijas vadītāja Elita Pētersone.

"Šobrīd atjaunotajā observatorijā ir veseli divi teleskopi. Vienu, pateicoties ziedojumiem, iegādājās Ādažu vidusskolas atbalsta biedrība, bet otru uzdāvināja viens no skolēnu bērnu vecākiem," stāsta Ādažu vidusskolas direktore Dace Dumpe.

"Daži vecāki ziedoja savu darbu, veicot remontdarbus, citi ziedoja materiālus. Projekts ir tapis ar cilvēku mīlestību, tāpēc ir milzīgs prieks, ka viss ir sanācis," priecājas Ādažu vidusskolas atbalsta biedrības pārstāve Dace Bāliņa.

Avots: aprinkis.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 22 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas