PADOMI: Kur un kā izmest ledusskapi un citu tehniku? Aktuālie padomi

PADOMI: Kur un kā izmest ledusskapi un citu tehniku?

Pirmdiena, 18 septembrī, 2017

Katru dienu mūsu sadzīvē rodas dažādi atkritumi, mēs lietojam sadzīves ķīmijas produktus telpu uzkopšanai un traipu tīrīšanai. Sadzīves iekārtu un ierīču darbināšanai izmantojam baterijas. Iegādājamies jaunas tehnikas ierīces – datorus, televizorus, u.c., bet nav informācijas, ko darīt ar nolietotajām. Par to arī tagad pastāstām!


1.Sadzīves tehnika

Kāpēc nedrīkst vienkārši izmest ārā veco tehniku parastajos konteineros?

Tehnikas utilizācijas process ir jāuztic cilvēkiem ar speciālām zināšanām un prasmēm, lai tas būtu droši. Piemēram, ledusskapja nepareiza utilizācija var nodarīt milzīgu postu apkārtējo cilvēku veselībai – ledusskapis satur freonu un vielas, kas izposta ozona slāni, tāpēc tā utilizācijai ir jānotiek pēc visiem noteikumiem tam speciāli atvēlētās vietās.

Kā es varu nodot veco tehniku utilizācijai?

Ar bezmaksas tehnikas savākšanu nodarbojas daudz organizāciju, kuras var atrast ar sludinājumu portālu palīdzību. Piemēram, Latvijas Zaļais Elektrons. Ja Jūs gribat nodot veco tehniku utilizācijai viņiem, zvaniet pa bezmaksas tālruni 800 00 515 un pie jums atbrauks mašīna, vai arī nogādājiet tehniku jebkurā nodošanas punktā.

Iegādājoties jaunu elektrotehniku, veco pēc principa 1:1 varat nododot tirdzniecības vietā.

Kas ir pieņemšanas punkti un kur tie atrodas?

Jūs varat patstāvīgi nogādāt veco tehniku utilizācijai Jums ērtākajā nodošanas punktā. Apskatiet nodošanas punktu sarakstu šeit.

Rīgas pilsētas iedzīvotājiem iespējams pašiem izvest nolietoto elektroniku speciālos konteineros pie tirdzniecības centriem:

TC MOLS
TC ALFA
TC SPICE
Otrdienās 15.00-19.00
Trešdienās 9.00-13.00
Ceturtdienās 15.00-19.00
Piektdienās 15.00-19.00
Sestdienās 10.00-14.00
Vai var pasūtīt transportu uz jebkuru man ērtu vietu?

Piezvanot pa tālruni 800 00 515 un pasūtot īpaši sagatavotu transportu, Latvijas Zaļais Elektrons atbrauks uz Jums ērtu vietu un aizvedīs veco tehniku uz tai īpaši paredzētu vietu. Rīgā tas ir pilnīgi BEZMAKSAS.


2.Medicīniskie atkritumi

Kāpēc nedrīkst vienkārši izmest ārā vecās tabletes?

Mājsaimniecību radītie farmaceitiskie atkritumi ir zāles, kurām beidzies derīguma termiņš vai kuras netiek lietotas, aerosolu iesaiņojumi, asi priekšmeti (šļirces, adatas, skalpeļi) un dzīvsudraba termometri.

Neizlietotiem ārstnieciskiem preparātiem, nonākot kontaktā ar pārējiem atkritumiem, var veidoties toksiski savienojumi, kas piesārņo ūdeni un gaisu, tie var būt kaitīgi citiem dzīviem organismiem.

Kur es varu nodot vecus medikamentus utilizācijai?

Medikamentus, kuriem beidzies derīguma termiņš, var nodot „Mēness aptiekas” tīkla aptiekās un SIA „Euroaptieka” aptiekās.

Kā pareizi nodot vecos medikamentus utilizācijai?

Dzīvsudraba termometrus uzmanīgi ievietojiet neplīstošā traukā ar stingri noslēdzamu vāku.

Pirms medikamentu nodošanas aptiekās, izņemiet zāles (tabletes, kapsulas) no iepakojuma kastītēm un blisteriem, un ievietojiet polietilēna maisiņā. Pudelītēm ar šķidrumiem un ziežu iepakojumiem aizskrūvējiet vāciņus. Noņemiet plastmasas uzgaļus aerosoliem un izsmidzinātājiem. Maisiņam, kurā esat ievietojuši nederīgos medikamentus, rūpīgi aizsieniet vai kā citādi noslēdziet galu.

Pēc šī darba neaizmirstiet rūpīgi nomazgāt rokas!


3.Bīstamie sadzīves atkritumi

Katru dienu mūsu sadzīvē rodas dažādi bīstamie atkritumi. Lai šādi videi bīstami atkritumi nenonāktu zemē vai netiktu izmesti mežos, iedzīvotājiem ir iespēja tos nogādāt speciāli izveidotos bīstamo sadzīves atkritumu punktos.

Kur es varu nodot kaitīgus atkritumus utilizācijai?

Sadzīves bīstamo atkritumu pieņemšanas punktu adreses:

Ķīšezera iela 31
Mūkusalas iela 78, LUKOIL DUS
Ēdoles iela 10
G.Astras iela 7, LUKOIL degvielas uzpildes stacija;
Emmas iela 45, LUKOIL degvielas uzpildes stacija
Getliņu sadzīves atkritumu poligons - atkritumu savākšanas laukums;
Plašākā informācija pieejama šeit
Darba laiks katru dienu no 9.00-19.00.


4.Baterijas

Bateriju nodošanas punkti atrodas visos Maxima, Lattelecom, RD Electronics, cenuklubs.lv, PTA - tirdzniecības vietās uzstādītajos bateriju savākšanai paredzētajos "konteineros". Atsevišķi bateriju savākšanas konteineri ir uzstādīti arī visās Latvijas skolās.

Šeit Jūs varat uzzināt, kur atrodas Jums tuvākais konteiners.

Bateriju nodošanas punktu adreses var uzzināt arī, piezvanot pa tālruni 67860745. 

Avots: riga.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas