Liepājas dome plāno ieguldīt mola būvniecībā Ziņas

Liepājas dome plāno ieguldīt mola būvniecībā

Sestdiena, 9 septembrī, 2017

Liepājas dome plāno ieguldīt vairāk nekā pusmiljonu eiro puskilometru garas būnas jeb mola izbūvei Baltijas jūrā, lai novērstu krasta eroziju un izglābtu pilsētas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas no ieskalošanas jūrā.

Pilsētas attīstības komiteja un Finanšu komiteja par to lēma vakar, bet nākamnedēļ lēmums jāpieņem domei. Paredzēts, ka būnas izbūves projekts izmaksās 5,5 miljonus eiro, bet no tā 85 procentus segs Eiropas Reģionālās attīstības fonds, 3,75 procentus – valsts budžets, bet pašvaldība līdzfinansēs 11,25 procentus izdevumu.

Projektu paredzēts realizēt 2018. – 2020. gadā. Pašlaik jūras krasta līnija atrodas apmēram 70 metrus no attīrīšanas iekārtām, bet viena gada laikā tiek noskaloti trīs līdz seši metri no krasta. Būna, kuru 503,6 metru garumā taisnā leņķī pret krastu paredz izbūvēt uz ziemeļiem no attīrīšanas iekārtām, aizsargātu gan tās, gan arī holokausta upuru memoriālu, gan arī no erozijas pasaudzētu krastu apmēram trīs kilometru garumā uz dienvidiem no būnas. To plāno veidot no ģeotekstila caurulēm, kuru diametrs ir četri un pieci metri un kuras tiek piepildītas ar smiltīm. Atkarībā no ūdens dziļuma liks vienu vai trīs caurules vienā vai divās kārtās. Ar smiltīm piepildītās caurules pārklās ar akmeņiem, bet būnas "galvu" jūrā norobežos rievsiena un to nostiprinās ar betona kubu un cilindrisku gabionu krāvumu. Projekta veidotāji cer, ka pēc būnas izbūves 60 gadu laikā krasta līnija pie attīrīšanas iekārtām pieaugs par apmēram simt metriem. 

Avots: liepajniekiem.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas