Cīņa ar graustiem: avārijas stāvoklī esošās mājas aizliegts slēpt zem tīkliem Ziņas

Cīņa ar graustiem: avārijas stāvoklī esošās mājas aizliegts slēpt zem tīkliem

Ceturtdiena, 7 septembrī, 2017

Septembrī stājušās spēkā izmaiņas Rīgas domes saistošajos noteikumos, kuras paredz vispārēju aizliegumu izmantot dažādu veidu tīklus, kuri aizsedz tās fasāžu daļas, kuras ir sliktā stāvoklī.

Bez šiem noteikumiem, kas aizliedz graustus slēpt zem tīkliem, šīm ēkām tiks piemērots arī augstāks nekustamā īpašuma nodoklis.

Labojumi tika pieņemti 2015. gada septembrī, bet spēkā stājušies tikai šī gada 1. septembrī – tika paredzēts divu gadu pārejas periods.

Noteikumu izmaiņu mērķis – motivēt graustu īpašniekus pēc iespējas ātrāk veikt remontdarbus un pārstāt izmantot “plāksterus” dažādu tīklu veidā. Grausti ne tikai bojā kopējo pilsētas tēlu, bet lielākajā daļā gadījumu tieši apdraud pilsētnieku dzīvību un veselību.

Rīgas domes Pilsētas īpašuma komiteja un Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisija atzīmē, ka graustu īpašnieki izmanto aizsargtīklus ilgstošu laiku ar mērķi noslēpt ēkas defektus, visbiežāk uz balkoniem. Ēkas ir noklātas ar tīkliem vairākus gadus un ar katru dienu ir arvien sliktākā un sliktākā stāvoklī. Turklāt ir pierādīts, ka tīkls nekā neaizsargā cilvēkus un īpašumu gadījumā, ja no fasādes atdalās kāda daļa.

Rīgas domes Īpašuma departamenta speciālisti ir saskaitījuši, ka Vecrīgā ar zaļu tīklu aizklātas ir 37 ēkas, centrā – 124. Pārbaudes turpinās, speciālisti sastāda sarakstu ar tiem īpašniekiem, kuri no savu ēku fasādēm tīklu nav noņēmuši – ar viņiem tiks veiktas pārrunas par nākotnes plāniem.

Drīzumā tos objektus, kuri vēl aizvien ir aizklāti ar tīklu, novērtēs Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisija, lai risinātu jautājumu par augstāka nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu. Saskaņā ar Rīgas domes saistošajiem noteikumiem Nr. 148, mēnesi pēc tam, kad ēka ir saņēmusi grausta, kas apdraud cilvēku dzīvību un veselību, kā arī bojā pilsētas kopējo tēlu, statusu, tiek piemērota nekustamā īpašuma nodokļa likme, kuras apmērs ir 3% no īpašuma kadastrālās vērtības. Pašreiz, 2017. gada 5. septembrī, Rīgā ir 1154 grausti.

 

 

Avots: riga.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 3 mēneši 11 dienu portālā
Bija online 6 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas