Patēriņa cenu līmeni 2016.gadā ietekmēja pasaules cenu kāpums pārtikai un naftai Ziņas

Patēriņa cenu līmeni 2016.gadā ietekmēja pasaules cenu kāpums pārtikai un naftai

Ceturtdiena, 12 janvārī, 2017

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2016.gada decembrī, salīdzinot ar 2016.gada novembri, patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,6%, kas bija straujākais pieaugums decembra mēneša laikā kopš 2007.gada. Precēm vidējais cenu līmenis pieauga par 0,5%, bet pakalpojumiem – par 0,8%. Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām bija cenu kāpumam pārtikai (par 1,3%), transportam (par 1,6%), sakariem (par 3%) un siltumenerģijai (par 2,6%), kā arī cenu kritumam apģērbiem un apaviem (par 3,1%).

 

Patēriņa cenu izmaiņas
procentos

 

2016.gada decembrī, salīdzinot ar 2015.gada decembri, kopumā cenas palielinājās par 2,2 %.

 

Lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni gada laikā bija pārtikas cenu kāpumam. Pārtikas cenas pieauga par 4,8% un kopējo cenu līmeni paaugstināja par 1,1 procentpunktu. Būtiskākā ietekme bija cenu kāpumam piena produktiem, dārzeņiem un cukuram. Jāatzīmē, ka pasaules pārtikas cenas pakāpeniski palielinās kopš šī gada februāra, nelielu kritumu uzrādot tikai jūlijā un novembrī. Gada laikā tās pieauga par 12%, ko ietekmēja cenu kāpums visās galvenajās pārtikas produktu grupās, izņemot graudaugus. Visstraujāk cenas pieauga cukuram, augu eļļām un piena produktiem, ko ietekmēja ražošanas kritums un pieprasījuma pieaugums.

 

Liela palielinošā ietekme gada laikā bija arī cenu kāpumam pakalpojumiem – par 3,4%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 1 procentpunktu. Straujākais kāpums bija vērojams mājokļa pakalpojumiem, t.sk. apsaimniekošanai saistībā ar 21% PVN likmes piemērošanu no 1.jūlija. Cenas pieauga arī telekomunikāciju, ēdināšanas, veselības, atpūtas un kultūras pakalpojumiem.

 

Cenu pieaugumu gada laikā ietekmēja arī degvielas cenu kāpums. Neskatoties uz pasaules naftas cenu kritumu janvārī, kad jēlnaftas cena bija nokritusi līdz zemākajam rādītājam pēdējo divpadsmit gadu laikā (26 USD par barelu), kopš februāra pasaules naftas cenas pakāpeniski palielinājās, kritumu piedzīvojot vien jūlijā un novembrī. Decembrī bija vērojams straujš pasaules naftas cenu kāpums līdz 56 USD par barelu, kopumā cenām vidēji gada laikā palielinoties par 40%. Tas saistīts ar enerģijas piegāžu mazināšanos, ņemot vērā OPEC valstu vienošanos par naftas ieguves samazināšanu. Latvijā degvielas cenām kāpums nebija tik straujš kā pasaules naftas cenām. Gada laikā degvielas cenas Latvijā pieauga par 6,6% un par 0,4 procentpunktiem palielināja kopējo cenu līmeni.

 

Saistībā ar akcīzes nodokļa likmes paaugstināšanu gada laikā par 5,2% cenas pieauga tabakas izstrādājumiem, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,2 procentpunktiem. Cenas pieauga arī farmaceitiskajiem produktiem (par 3,6%).

 

Lielākā pazeminošā ietekme gada laikā dabasgāzes cenas krituma dēļ bija siltumenerģijai (par 5,9%) un gāzei (par 11%), kas kopā ar cenu kritumu elektroenerģijai (par 1,9%) kopējo patēriņa cenu līmeni samazināja par 0,4 procentpunktiem.

 

2016.gadā vidējā gada inflācija bija 0,1%. 2017.gadā vidējā gada inflācija būs būtiski augstāka nekā 2016.gadā. To ietekmēs galvenokārt pasaules naftas un pārtikas cenu svārstības, kā arī ekonomisko aktivitāšu pieaugums un atalgojuma kāpums.

 

 

 

 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē