PADOMI: 3 padomi mājokļa aprīkošanai ar dūmu detektoru Aktuālie padomi

PADOMI: 3 padomi mājokļa aprīkošanai ar dūmu detektoru

Ceturtdiena, 21 septembrī, 2017

Pat prātīgiem un uzmanīgiem cilvēkiem reizēm nākas saskarties ar ļaunāko. Pasargā savu mājokli un laikus novērs traģēdiju, ierīkojot dūmu detektoru!

 

Latvijā kopš 2008. gada visās jaunbūvēs, rekonstruētajās un renovētajās dzīvojamajās ēkās dzīvokļi ir jāaprīko ar dūmu detektoriem, bet no 2020. gada šī ierīce būs obligāti jāuzstāda visos mājokļos. Nevilcinies un padomā par savu drošību jau tagad!

Uzstādi vismaz vienu dūmu detektoru

Ideāli, ja dūmu detektoru iespējams uzstādīt visās telpās, taču varēsi justies drošībā arī tad, ja mājoklī būs vismaz viena šāda ierīce.

Piemērotākā vieta detektora novietošanai ir guļamistabas un gaiteņa griesti netālu no guļamistabas durvīm, lai detektora spalgā skaņa naktī spētu tevi pamodināt.

Mājoklī un saimniecības ēkās uzstādītajiem detektoriem jānodrošina, lai to ugunsgrēka trauksmes skaņas signāls būtu dzirdams telpās, kurās pārsvarā uzturas vai guļ mājas iemītnieki.

Ņem vērā, ka detektors jāuzstāda pie griestiem nevis sienas. Tāpat jālūko, lai to neaizsedz skapji vai plaukti, jo tādā gadījumā dūmu detektors savas funkcijas pildīs ierobežotā apjomā.

Veic regulāru dūmu detektoru apkopi

Dūmu detektors darbojas no autonoma strāvas avota, piemēram, baterijas. Lai tas darbotos efektīvi, svarīgi regulāri veikt tā apkopi. Reizi divos gados jānomaina baterija un jānoslauka putekļi, kā norādīts lietošanas instrukcijā.

Detektora korpusā atrodas baterijas jaudas automātiskā kontrole, kura ar skaņas signālu laikus brīdinās par jaunas baterijas nepieciešamību. Detektora darbības jaudu var pārbaudīt arī pats. Nospiežot TEST pogu, atskanēs spalgs signāls, kas liecinās par detektora darbaspēju. Pārbaudei noteikti nevajadzētu izmantot cigareti vai kādu citu dūmu avotu, jo, atpazīstot dūmus, detektors turpinās skanēt apmēram 30 minūtes. Ja tā tomēr noticis, uz īsu brīdi atvieno bateriju, un detektors pārstās skanēt.

Pirms pirkšanas – izpēti

Dūmu detektorus var iegādāties elektropreču vai specializētos ugunsdrošības aprīkojuma veikalos. Lai gan visi modeļi spēj brīdināt par ugunsnelaimi, tie var atšķirties ar iebūvēto funkciju klāstu un cenu. Pērkot detektoru, noteikti jāpievērš uzmanība, lai uz tā korpusa būtu CE marķējums un informācija par detektora atbilstību Eiropas standartam EN 14604. Tāpat nepieciešams pārliecināties, vai ierīces lietošanas instrukcijas teksts ir latviešu valodā.

Papildus detektora pamata funkcijai ieteicams izvēlēties modeli ar korpusā iebūvētu spuldzīti, kas ieslēdzas vienlaikus ar brīdinošo skaņas signālu. Tas būs noderīgi kaut nelielas redzamības nodrošināšanai naktī, ja aizdegšanās rezultātā mājoklī nebūs apgaismojuma.

Avots: dzivenotiek.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 22 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē

Preču atlase pēc tēmas