Vai izdosies atjaunot garāko māju Latvijā? Ziņas

Vai izdosies atjaunot garāko māju Latvijā?

Trešdiena, 13 septembrī, 2017

Garākā māja Latvijā (396 dzīvokļi!), Ozolciema ielā 18, kas tautā tiek saukta par "Ķīnas mūri", ir lielu pārmaiņu priekšā: to nepieciešams siltināt. Vakar dzīvokļu īpašnieku sapulcē pie šīs mājas "Altum" un RNP pārstāvji paskaidrojuši, kā par Eiropas fondu līdzekļiem var nosiltinā visu māju divreiz lētāk.

Bet, ja tiks izveidota dzīvokļu īpašnieku biedrība, tad par remontdarbiem, kas nav saistīti ar siltināšanu, bet, piemēram, ar kāpņu telpas remontu, līdzfinansējumu līdz pat 50% piešķirs pašvaldība. Starp citu, renovētām mājām galvaspilsētā tiek piemērota nekustamā īpašuma nodokļa atlaide 90% apmērā.

Ozolciema ielas 18. nama iedzīvotāji, pirmdienas, 11. septembra, vakarā kuplā skaitā bija sapulcējušies pie savas mājas, lai iepazītos ar Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes (DME) programmu un gūtu priekšstatu par saviem ieguvumiem no ēkas siltināšanas. Māja Ozolciema ielā 18 ar 396 dzīvokļiem ir garākā ēkā Latvijā, un tautā tā tiek dēvēta par Ziepniekkalna „Lielo Ķīnas mūri”.

Mājai ir paveicies, jo gan valsts, gan pašvaldība ir gatava sniegt līdzfinansējumu. Ja iedzīvotāji pieņems lēmumu par ēkas kompleksu renovāciju, tad pilsētas institūcijas, gan SIA „Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP), gan Būvvalde, gan citas sniegtu maksimālu atbalstu Ozolciema ielas 18. nama iedzīvotājiem. Turklāt pašvaldība ir noteikusi, ka renovēto māju iedzīvotājiem par māju ir 90% nekustamā īpašuma nodokļa atlaide.

„Šobrīd ir iespēja dabūt dāvinājumu 50% apmērā no Eiropas Savienības fondiem, kas Latvijā līdz 2022. gadam ļaus nosiltināt aptuveni 1030 mājas. Jau vairāk nekā 200 ēku iedzīvotāji ir iesnieguši pieteikumus, aicinu arī jūs izmantot šo iespēju,” sacīja AS „Attīstības finanšu institūcija Altum” (Altum) valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš. 

„Altum” Energoefektivitātes programmu departamenta vadītājs Ingus Salmiņš pastāstīja, ka SIA „Rīgas namu pārvaldnieks” jau ir iesniegusi pieteikumus par 26 Rīgas māju siltināšanu un veikusi aprēķinus arī par šo māju. Kopējās kompleksās renovācijas izmaksas šai mājai ir aptuveni 4 miljoni eiro, no tiem 50% sedz DME programma.

„Altum” energoefektivitātes eksperts Aldis Greķis klātesošos informēja par Ozolciema ielas 18 mājas tehniskajiem rādītājiem un sniedza plašu informāciju par nepieciešamajiem remontdarbiem un daudzveidīgajām iespējām, kā iedzīvotāji var uzlabot savu mājokli. Viņš īpašu uzmanību veltīja inženierkomunikāciju stāvoklim un informēja par dažāda veida ventilācijas sistēmām.

SIA „Rīgas namu pārvaldnieks” pārstāve Signe Kajaka uzsvēra, ka sadarbībā ar Rīgas pašvaldības aģentūru „Rīgas Enerģētikas aģentūra” (REA) veiktais energoaudits liecina, ka pēc siltināšanas rēķinus par apkuri iespējams samazināt par 55%, kas naudas izteiksmē ir vairāk nekā 100 000 eiro gadā pie šā brīža siltumenerģijas cenām. Turklāt inženierkomunikāciju (ūdens apgādes un apkures sistēmu) nomaiņa rada ne tikai komfortablākus apstākļus, bet arī samazina karstā ūdens sagatavošanas un cirkulācijas maksu. Viņa uzsvēra, ka ņemot vērā šos ietaupījumus, iedzīvotāju kopējie maksājumi par mājokli nepalielināsies. Turklāt prakse liecina, ka renovētajās mājās dzīvokļu vērtība pieaug par aptuveni 30%.

 

Lai uzsāktu mājas Ozolciema ielā 18 atjaunošanu un siltināšanu, ir nepieciešams, lai par to nobalsotu 2/3 dzīvokļu īpašnieku. Jau tuvākajā laikā RNP Ozolciema ielas 18. nama iedzīvotājiem nosūtīs anketu, ar kuru varēs nobalsot par mājas renovāciju. Ja dzīvokļu īpašnieki būs nobalsojuši par siltināšanu, tiks izstrādāts renovācijas projekts, kuru saskaņos Būvvaldē un iesniegs „Altum”, lai saņemtu finansējumu no DME programmas.

Svarīgi atzīmēt, ka Latvijā ir aptuveni 200 tūkstoši māju, bet tikai tūkstotis no tām var saņemt finansējumu. Jo to saņem tie, kuri pirmo to pieprasa.

Avots: riga.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 20 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas