Pētījumā noskaidrots Pieaug iedzīvotāju skaits, kas ikdienā ievieš energoefektivitātes pasākumus Ziņas

Pētījumā noskaidrots Pieaug iedzīvotāju skaits, kas ikdienā ievieš energoefektivitātes pasākumus

Ceturtdiena, 16 maijā, 2024
Latvijas iedzīvotāji kļūst apzinīgāki savos elektroierīču un energoresursu izmantošanas paradumos. Pēdējo deviņu gadu laikā 76% iedzīvotāju ir veikuši mājokļa energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus, piemēram, ēkas siltināšanu, logu nomaiņu un energoefektīvu elektroierīču iegādi.

Energoefektivitātes pasākumiem ir skaidri redzams pozitīvs efekts - 42% iedzīvotāju, kuri tos ieviesuši savā ikdienā, mājokļa elektrības patēriņš samazinājies par 10-20%, liecina Elektrum Energoefektivitātes centra veiktā pētījuma dati par Latvijas iedzīvotāju elektroiekārtām un energoresursu izmantošanas paradumiem.

"Pētījuma dati skaidri parāda pozitīvas tendences un apzinātas izvēles videi draudzīgāku un ekonomiski izdevīgāku risinājumu virzienā. Pieaug to cilvēku skaits, kuri izvēlas energoefektīvas elektroierīces un īsteno mājokļa energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus. Tas viss norāda uz sabiedrības pieaugošo izpratni un atbildību par ilgtspējīgu dzīvesveidu, ne tikai ietaupot uz energoresursu izmaksām, bet arī rūpējoties par vidi. Šie dati ir pierādījums tam, ka mēs esam uz pareizā ceļa, veidojot videi draudzīgāku sabiedrību," pārdomās dalās Elektrum Energoefektivitātes centra eksperte Marta Zvejniece.


Energoefektivitātes pasākumi mazina elektrības patēriņu
Pētījums liecina, ka iedzīvotāji labprāt ievieš energoefektivitātes pasākumus savos ikdienas paradumos, piemēram, vāra ūdeni tējkannā tikai tik, cik nepieciešams (80%), biežāk mazgājas dušā, nevis vannā, lai taupītu ūdeni (73%), rūpējas par ledusskapi - tas novietots atstatus no sildierīcēm, regulāri atkausēts, iestatīta atbilstoša temperatūra (71%), veļas mazgājamā mašīna tiek darbināta zemākas temperatūras režīmā (30-40 °C) (66%).

Elektroierīču izvēles galvenie kritēriji - cena un patēriņš
Latvijas iedzīvotājiem elektroierīču iegādes svarīgāko kritēriju vidū ir cena (62%), elektrības patēriņš (61%) un energoefektivitātes klase (54%).
Desmit populārākās elektroierīces Latvijas mājsaimniecībās ir ledusskapis (99%), televizors (91%), elektriskā tējkanna (85%), veļas mazgājamā mašīna (76%), elektriskā cepeškrāsns (74%), mikroviļņu krāsns (52%), gāzes plīts virsma (42%), kafijas automāts (41%), elektriskā plīts virsma (31%) un trauku mazgājamā mašīna (27%). Jāizceļ arī jauna tendence elektroierīču klāstā: multivārāmais katls (18%) un aerogrils (Airfryer) (11%). Pārsvarā elektroierīces nav vecākas par pieciem gadiem.

Būtiski pieaug LED spuldžu popularitāte
LED spuldžu popularitāte deviņu gadu laikā ir pieaugusi, un 2023.gadā, izvēloties telpu apgaismojumu mājoklī, tieši LED spuldzes (73%) ir galvenā izvēle. Salīdzinot ar 2015.gadu, pieaugums ir par 27 procentpunktiem, un tā ir pozitīva tendence, turklāt LED spuldzes patērē par 90% mazāk elektrības nekā kvēlspuldzes.
Tāpat arī jaunākie pētījuma dati atklāj, ka 2023.gadā 85% mājsaimniecību ir norādījušas, ka mājoklī pilnīgi visas (43%) vai lielākā daļa (42%) ir LED spuldzes, salīdzinot ar 2015.gadu, kad tikai 36% norādīja, ka mājoklī gandrīz visas (10%) vai lielākā daļa (26%) ir LED spuldzes. Tas liecina par iedzīvotāju vēlmi izvēlēties ilgtspējīgus un energoefektīvus apgaismojuma risinājumus.
Izvēloties jaunas spuldzes, 56% iedzīvotāju galvenokārt pievērš uzmanību spuldzes veidam, savukārt spuldzes cenai - 40%. Energoefektivitātes klase svarīga ir 33% spuldžu pircēju.

Vides aizsardzības jautājums - būtisks
Kopumā vides aizsardzības jautājumi iedzīvotājiem ir aktuāli - tā norādījuši 84% pētījuma dalībnieku. Lai rūpētos par vidi, iedzīvotāji ikdienā visbiežāk izmanto depozīta sistēmas taromātus (84%), nolietotās elektroierīces nodod pārstrādei savākšanas punktos (77%), kā arī izvairās no vienreiz lietojamo trauku izmantošanas (77%). Par 16% ir pieaudzis arī to iedzīvotāju skaits, kuri šķiro sadzīves atkritumus (71%).

Pētījumu par elektroiekārtām un energoresursu izmantošanas paradumiem Latvijas mājsaimniecībās Elektrum Energoefektivitātes centrs sadarbībā ar mārketinga pētījumu uzņēmumu Berg Research veica 2023.gada novembrī. Aptaujā piedalījās 1507 respondenti - personas, kuras vislabāk pārzina elektroierīču izmantošanas paradumus savā mājoklī.

Pētījuma dati tika prezentēti 10.aprīlī diskusijā "Elektroierīču mūžs - izvēlies, lieto, labo, utilizē", ko ikviens interesents var noskatīties sev ērtā laikā EsmuEfektivs.lv vietnes sadaļā "Semināru arhīvs". Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kāds ir elektroiekārtu aprīkojums Latvijas mājsaimniecību mājokļos un kā ir mainījušies energoresursu izmantošanas paradumi ikdienā kopš 2015.gada.
Ilze Balcerbule @user_3213148
https://www.buvbaze.lv/user_3213148/
5 gadu 10 mēnešu 26 dienu portālā
Bija online 30 maijā 15:34
Meklētājs būvniecības nozarē